ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 20 september 2011

Rank je crisis

Maar de kredietcrisis was erger, zei Andries Knevel tegen Maarten van Rossem bij de terugblik op 9/11. Zoek de originele invalshoek, had hij zijn team even tevoren toegeblaft. Ik weet het, ik weet het, had Van den Brink geantwoord. Laten we rank je crisis spelen! Werkt ook bij popsterren, masterchefs en dansers op het ijs. Yvonne Jaspers doet de rol van Patricia Paay en Van Rossem speelt Henkjan Smits.

Goed, zei Knevel.

Van Rossem begon met de beoordeling. ‘Spectaculair’ was zijn commentaar op de beelden van de vliegtuigen die zich in de torens boorden. Yvonne Jaspers sloot even haar ogen bij zoveel harteloosheid. Van Rossem nipte aan een glas wijn. Eindoordeel: de gevolgen van 9/11 waren schromelijk overdreven en veel minder erg dan die van de kredietcrisis. Maar daarbij zijn toch geen doden gevallen, wierp de EO presentator tegen. Weet jij veel hoeveel mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt zich van kant hebben gemaakt, zei van Rossem. Hij nam nog een slok.

Ik wachtte tot ze een hulplijn zouden inschakelen om de mening te peilen van het publiek.

Lastig spel. Hoe bepaal je welke crisis 'erger' is? Voor zover ik weet sprong niemand uit onze kantoortoren toen de bezuinigingen werden aangekondigd. Wel verlieten veel mensen vroegtijdig het gebouw om ‘even een rondje te gaan lopen’. Kantoorgenoten spendeerden hele dagen aan het pimpen van hun Linkedin profiel en de productiviteit daalde naar -15%. Informele hitlists van potentiele slachtoffers circuleerden over de e-mail, geruchten door de kantoorbar.

Advocaat stagiaires zoals ik rekenden koortsachtig terug hoeveel maanden ons tijdelijk contract nog ademruimte gaf. Maar ook oudere collega’s met een verse wurghypotheek en een vierde op komst, bleken ineens onder de noemer natuurlijk verloop te vallen. De pepermuntjes verdwenen uit de gang en er werd een opstand georganiseerd in de bedrijfskantine.
Degene die medewerker werd liep een opslag van een paar honderd euro per maand mis.

Tot zover de krediet crisis.

Op de terugvlucht vanuit Londen moest ik laatst veertig euro betalen om een extra tas in te checken. Mijn Clarins crèmes waren langer dan 24 uur gesealed. Op de heenweg gekocht op Schiphol, bonnetje in het plastic, maar je weet natuurlijk nooit of ik er met een rietje arsenicum in gespoten had. Tijdens mijn besprekingen als advocaat.

Tot zover de anti-terreurmaatregelen.

Ik werd niet gebeld. Waarom kijk ik dit programma, vroeg ik mij af. Idioot spel. Ik vroeg het een collega. ,,De kredietcrisis," zei hij, ,,is erger. De oorlogen in Irak en Afghanistan zijn verantwoordelijk voor 2,3 biljoen euro. Nog geen zesde deel van de staatsschuld van de VS. De rest van de schuld is het gevolg van teveel lenen en te weinig toezicht. Met de kredietcrisis is gewoon veel meer geld gemoeid."

Juist. Zo simpel, zo Zuidas.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ray:

Kredietcrisis or not..nu even de broekriem aantrekken..
En straks...(aldus onze minister-president dhr. Rutte): we komen met z'n (allen!!) er krachtiger uit...waaruit..?
Enfin, laat ik het maar op geduld is een schone zaak houden..

Carpe diem...mensen van de Zuidas..

Groeten, Ray

Chris zei

Wij hebben te maken met een en dezelfde crisis die telkens in andere gedaanten tevoorschijn komt.

De kredietcrisis is het directe gevolg van de reactie van de Amerikaanse centrale bank op 11 september (en de eerder uiteengespatte internetzeepbel) die de rente nagenoeg op nul procent zette, waardoor Amerikanen massaal op huizenjacht gingen. En daarbij hun huis als onderpand gebruikten om consumptieve leningen aan te gaan, die ze even later niet terug konden betalen.

Omdat overheden uiteindelijk aan banken en financiele instellingen de helpende moesten reiken, betalen ze daar nu de prijs voor in de vorm van gigantisch opgelopen tekorten op de begroting. Hierdoor staan zowel de Dollar als de Euro sterk onder druk. Het stabiliteitspact is inmiddels verworden tot een dode letter.

Sommigen voorspellen al dat de val de euro tot massale onlusten en zelfs (wereldwijde) oorlogen kan leiden. De Zwiterse zakenbank UBS zinspeelt al serieus op dit scenario in een onlangs geschreven rapport die hier is te raadplegen. http://www.scribd.com/doc/64020390/xrm45126


Ik houd mijn hart vast voor wat komen gaat. Ondertussen blijft men op de Zuidas vrolijk doorgaan met vioolspelen, de ijsschots zijn wij inmiddels toch al voorbij!

Een reactie plaatsen