Doorgaan naar hoofdcontent

De Chimpansee

Bij een rood bakstenen advocatenkantoor op de Zuidas zijn onlangs de openingstijden van de interne sportschool aangepast. Naar het schijnt. De Zuidas- tamtam is niet altijd even betrouwbaar. Behalve een onschuldig klasje steppen met juristen zouden twee gymbunnies zijn betrapt op een horizontale mambo. Steamy! En dat voor advocaten. De maatschap moet blijkbaar niets van dat soort fysieke kennisoverdracht hebben en zou volgens onze bron een avondklok bij de sportschool hebben ingesteld.

Stress moet een uitweg vinden. De een gaat stiekem achter zijn bureau paffen. Met het raam open. De ander vreet de snoepautomaat leeg en huilt de uren daarna in haar knuistjes. Verdrietig om de extra kilo’s aan spekluier die moeten worden meegezeuld tot er weer tijd is om drie keer per week te gaan bikrammen. En dan zijn er dus mensen die bij hoge stress het liefst aan het ventieltje van een collega draaien. Als het met instemming van beide partijen gebeurt is dat natuurlijk hartstikke fijn. Maar als je zonder toestemming als stressbal wordt gebruikt, is dat uitermate vervelend, voor jezelf, maar ook voor je carrière.
De jonge carrièreklimster die te maken krijgt met een grijpgrage baas of cliënt verliest namelijk meer dan haar lichamelijke integriteit. Want wie officieel protesteert krijgt, naast misschien rechtvaardigheid, ook het smoezelige waas van seksuele intimidatie om zich heen. Laat die aanklacht maar zitten, denken veel vrouwen dan. In het geval van Tristane Banon, een toen 23-jarige schrijfster, was het een werkdag als elke andere ergens in 2003. De man van haar petemoei, ex-IMF-er Dominic Strauss Kahn, had haar uitgenodigd voor een interview. Tijdens het interview besprong ‘De Grote Verleider’ zoals DSK in Frankrijk wordt genoemd, de jonge vrouw als een ‘chimpansee’. Banon liet het er destijds bij zitten. Ze was net als journalist begonnen en wilde haar carrière niet op het spel zetten. Ongeloofwaardig, vinden sommige collega’s.

Hoogst begrijpelijk vinden wij. Je bent net afgestudeerd en klaar om je werkend leven in volle vaart te starten. Dan heb je helemaal geen zin om voor je collega’s en de hele goegemeente in verband te worden gebracht met een ranzige kerel die zijn poten niet thuis kan houden. Als jonge vrouw doe je op je werk vaak ontzettend je best om juist niet te worden gelinkt aan seks. Ook al ben je dan een slachtoffer, je wilt niet dat anderen jou ook zo zien. Nadat jaren later een kamermeisje in New York wel een klacht tegen DSK indiende, kwam Banon alsnog naar voren. Ze is te laat. De verjaringstermijn voor aanranding is verlopen. En Tristane Banon zal nooit meer alleen een schrijfster zijn, maar voor altijd de aanklaagster van de man die haar al dan niet als een chimpansee besprong.

Reacties

Anoniem zei…
Blijkbaar moet de maatschap ook niets van ondernemingsgezindheid hebben...Neem denk ik nog n wijntje bij Olivers....
Anoniem zei…
Achja...Baker is Amerikaans...bij die Amerikanen is zelfs een stel blote tieten op de tv een probleem..

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …