ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 26 oktober 2011

'Geen commentaar'

Een week of vijf geleden begon de Occupy Wallstreet beweging in New York en inmiddels hebben we al meer dan een week ons eigen Occupy-tentenkamp En het protest is nog niet ten einde. Het gure herfstweer heeft de occupiers nog niet uit hun tenten kunnen blazen. De beweging begint zelfs uit haar voegen te groeien. Het beursplein is klein en de ruimte beperkt. Groeien richting de Dam wordt moeilijk, daar staat een reuzenrad, en de bijenkorf in gaat ook niet werken. Op de Zuidas vrezen ze voor het ergste. Er gingen al geruchten op om te verkassen naar de Zuidas. ‘Daar zitten immers de echte graaiers’ was op Twitter te lezen.
Op de Zuidas zijn de persafdelingen van de grote ondernemingen dan ook al een poos bezig met het formuleren van een standaardantwoord, mocht onverhoopt aan een van hun werknemers de vraag worden gesteld: Wat vind je ervan? Je wil natuurlijk niet dat die kantoorgek van de derde zijn eigen mening gaat geven.
De Zoza’s weten dat iedereen best in staat is om zijn eigen mening te formuleren voor het NOS, RTL of Pownews. ‘Geen commentaar’ is ook zo lafjes.
Toch een paar tips, om met je krijtstreep pak ongeschonden tussen de tenten en verslaggevers je veilige kantoortorens te bereiken.
Word allereerst niet boos. Een schreeuwende bankier of advocaat in drie D, met een windbestendige paraplu om de storm te trotseren die met een aardappel in zijn keel schreeuwt: ‘Ga werken, vieze hippies! Ik zit hier om jullie uitkering te betalen. Ga wat nuttigs doen!’ komt niet sympathiek over. De occupiers shampoo en een schaar aanbieden om hun dreads op orde te brengen is een no-go.
De sensitieve reactie‘Ik voel met jullie mee. Ik ben ook tegen het systeem.’ terwijl je zenuwachtig aan je Breitling zit te frummelen komt niet geloofwaardig over. Als je tegen het systeem bent, dan werk je niet op de Zuidas, dan was je wel bij het Peacecorps of het Leger des Heils aan de slag gegaan.
Speel ook niet de medelijdenkaart als je die niet nodig hebt. ‘Ik heb ook een veel te hoge hypotheek en ik heb een persoonlijke lening af moeten sluiten om mijn Audi te kunnen betalen. Mag ik er nu alsjeblieft langs anders word ik misschien ontslagen.’
Wat je wel moet doen? Ga beschaafd de discussie aan. Luister naar wat ze te zeggen hebben, misschien heb je er wel wat aan en misschien hebben zij wel wat aan jouw mening. Als je niks weet te zeggen. Knik dan vriendelijk en loop voorbij. Ga niet rennen. Een rennende bankier door het tentenkamp is buutvrij. Loop dus langzaam richting de ingang van het kantoor.
Tot slot, de radicale optie: Neem ontslag, doe je das af en je krijtstreep pak uit. Koop een tentje in het winkelcentrum op het Gelderlandplein en laat je baard groeien. Jij weet hoe het systeem werkt en misschien ook wel hoe je het kan veranderen. Die hippies hebben je hulp hard nodig.
.

9 opmerkingen:

Chris zei

Je moet in ieder geval niet dit doen. http://www.medianed.com/2008/10/01/video-geenstijl-krijgt-klappen-van-rechter/

Het verbaast mij dat het juridische gilde zo ontzien wordt in de publieke discussie. Een klokkenluider van naam die de topadvocatuur de rug toe keerde bestaat overigens wel degelijk:

(Even verder spoelen naar de 22e minuut)
http://omroep.vara.nl/Afleveringdetail-2010.6961.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=29532&cHash=73ada08e9fa8b3f49f0432b84e0323c4

Alfa zei

Die lui weten voor een groot deel al lang niet meer waar het eigenlijk om gaat. Dat speelt namelijk voor een groot deel niet eens in Europa.

Verheldering hier: http://read.bi/pB3qnu

Over het algemeen wordt een zuid-as baan je niet in de schoot geworden. Je verdient wel lekker, maar je werkt er ook naar.Gewoon logisch nagedacht zijn diegenen die hard werken niet de bevolkingsgroep waar men zich in economisch opzicht zorgen om hoeft te maken. Mensen die tijd hebben om wekenlang op het Beursplein in een tent te slapen daarentegen...

Het blijft natuurlijk wel een goede signaleringbeweging. Er moet iets gebeuren. "Bij een mondiale economie, horen ook meer globale checks & balances. Wat dat betreft lopen we gewoon achter."
Dat zou mijn reactie zijn. =)

Anoniem zei

Het is natuurlijk de vraag wie zich door dit protest persoonlijk voelt aangesproken.
Je kunt je natuurlijk zelf aangeven, dan zit je ook veilig...

Zoals Alessandro Della Bella van Goldman Sachs:

http://m.nrc.nl/nieuws/2011/10/26/voormalig-bestuurder-goldman-sachs-geeft-zich-over-aan-fbi/

Anoniem zei

En de vrees wordt werkelijkheid. Het wordt onze hippie vrienden zelfs geadviseerd om ri Zuidas te gaan. Dat wordt alvast oefenen voor de slalom, ook handig voor de kantoor ski-trip!

Anoniem zei

Ray says;

'No comment'!

Anoniem zei

En nu zo komen ze zo goed als zeker naar de Zuidas lees ik in het Parool... Misschien is dat nieuwe werken dan een goede oplossing.

Anoniem zei

Ah!!! Ik was al aan het wachten op een stukje over Occupy... Harstikke goed dames, en bedankt voor de tips over hoe om te gaan met de occupy-kampeerders. Mijn persoonlijke mening is al lang en breed geformuleerd en ik wil best het gesprek met de meute aangaan. Nuance is, ook hier, het kernwoord.

http://delettertuin.blogspot.com/2011/10/kamperen-op-beursplein.html

xxx De Lettertuin

Chris zei

@ De Lettertuin

Zeer lezenswaardig stuk. Complimenten! Toch sla je de plank mis waar je probeert het sentiment te duiden. Het probleem is niet zozeer dat er mensen werken en daar rijkelijk voor beloond worden, het probleem - althans in de perceptie van de publieke opinie- is dat financiële instellingen van twee walletjes eten. Waar aankomt op winst maken, aandeelhouderswaarde en bonussen predikt men luidkeels de gospel van de vrije markt. Echter waar het finaal misgaat, dan is het aan de staat om dit op te lossen.

Dat de occupy-beweging (in NL tenminste) uit uitvreters en malloten bestaat beaam ik, maar doet aan de eerder genoemde boodschap nog geen afbreuk.

Anoniem zei

Hoi Chris,

Allereerst dank voor je complimenten en voor je voorzichtig geformuleerde mening. Ik ben het eens met het feit dat in tijden van financiele mallaise er geen (hoge) bonussen uitgekeerd zouden moeten worden. Dat dit op bepaalde plaatsen nog wel gebeurd bevestigd de angst dat de bankier rijk wordt over de rug van de consument. Mijn punt is echter dat het reguleren van bonussen niet aan de banken zelf overgelaten zou moeten worden. Verder wilde ik illustreren dat er momenteel heel veel bankiers zijn die al lang niet meer van twee walletjes eten, en dat ik het daarom ongenuanceerd vind dat er 'de bankier' maar steeds het mikpunt blijft. De dramatische prijs en koersontwikkelingen van de afgelopen dagen hebben minder met de bankier, maar alles met Papandreou te maken...

x
De Lettertuin

Een reactie plaatsen