Doorgaan naar hoofdcontent

Het moet wel leuk zijn

Als ik de financiële planning van mijn vrienden met twee slogans zou moeten verkopen is dat: Het moet wel LEUK zijn en Ik leef in het NU. Hypotheek aflossen is niet zo leuk. Lage maandlasten is wel leuk. Vandaar de aflossingsvrije lening. Als het op onze financiën aankomt zijn we dus totaal Zen. Eckhart Tolle trots op ons zijn. Ook qua pensioenplan leven we volledig in het Nu.

Zo zijn pensioenen niet leuk, want moeilijk. Pensioen is voor later, niet in het Nu.

Het pensioenakkoord gaat dan ook volledig aan mijn generatie Zuidassers voorbij. Meer dan wat vage klachten tijdens de lunch als: 'tjee straks is er niks meer voor ons', of 'de babyboomers vreten de ruif leeg', komen er niet. Er is geen georganiseerd protest. Geen Mei Li Vos die zich er met een alternatieve vakbond tegenaan gaat bemoeien. Het overleg van de sociale partners met het kabinet is voor grote grote mensen. Zo zien wij onszelf blijkbaar niet. Wij staan als mokkende kleuters om een toetje te zeuren bij de grote mensen tafel. Maar we zitten zelf niet aan tafel.
Net als vroeger worden we lekker gesust en verdoofd voor het beeldscherm. Toen was het Telekids op zondag. Nu is het de I-phone waar we ons ongestoord kunnen terugtrekken uit het grotemensenleven. Wordfeud, Farmville en de status updates van onze vrienden.
Zelfs als we dertig zijn moeten we lekker kunnen uit-zonen.

Dat is natuurlijk hartstikke dom. Het is niet in belang van de voorzitters van de vakbonden om ons te vertegenwoordigen, want we zijn niet lid van de vakbond. Vakbonden vertegenwoordigen al heel lang niet meer de stem van de jonge werkende. In onze obsessie met het Nu en het Leuk laten we ons collectief in de luren leggen.
In de Pers stond een helder stukje van Jan Hein Strop over het pensioenakkoord met een terechte vraag op het eind.
“Zijn jongeren de klos?
Daar lijkt het sterk op. Iedereen van voor 1955 heeft weinig te vrezen, die mag stoppen op zijn 65e. Het was eerlijker geweest als de verhoging van de pensioenleeftijd eerder was ingegaan, bijvoorbeeld met een maand per jaar vanaf nu.
(…) Wie komt er in opstand?”

Pensioenakkoord, vakbond en sociale partners. Goed, het zijn nou niet de woorden die voor ons erg sexy zijn. Ik zie mezelf en mijn collega echt niet met een oranje hes en een FNV pet op het malieveld staan trommelen en fluiten. Beelden van boze truckers op het Malieveld en suffe protestslogans doemen bij ons op. Protesteren is iets meer voor Arabieren of voor Babyboomers. Maar als we onze stake in de pensioentaart willen veiligstellen, zullen we er toch echt aan moeten geloven.

We kunnen natuurlijk ook een Telekids4Pensioen-fanpage op Facebook openen. Maar van een paar duizend keer Like! zullen de sociale partners echt niet wakker liggen.
Misschien is het tijd voor een ouderwetsch pamflet.
Telekids der Nederlanden, verenigt u!

Reacties

Anoniem zei…
Jullie hebben helemaal gelijk. We hebben zitten slapen en we worden niet vertegenwoordigd. De AVV heeft het geprobeerd maar werd nooit uitgenodigd bij het overleg tussen de sociale partners. Daarom kan de rekening steeds doorgeschoven worden naar de volgende generatie.

Hier nog wat leuke links:

http://www.avv.nu/component/content/article/371-AVV-en-politieke-jongeren-lanceren-pensioen-opstand.html

http://www.avv.nu/component/content/article/368-Moedige-bekentenis-van-FNV-opent-weg-voor-jongeren.html
Chris zei…
Complimenten voor een van jullie beste stukjes tot nog toe.

Je moet deze aflevering van Reporter zien. Daarin wordt aannemelijk gemaakt dat van de huidige pensioenberekeningen heel weinig klopt. Het komt erop neer dat wij denken dat als je premies opzij legt aan je bedrijfspensioenfonds, dat die dan in een potje worden gestopt die volledig wordt dichtgeschroefd en opgeborgen en weer pas geopend wordt als het moment daar is. De werkelijkheid is echter een stuk weerbastiger.

http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1013447-pensioenfraude
Anoniem zei…
Onderteken het manifest: http://pensioen-opstand.nl/

http://m.volkskrant.nl/article/3184/2963200/Jongerenprotest-is-terecht-en-verdient-bijval.html
Anoniem zei…
Een paar duizend mensen die "like!" klikken op Facebook gaat in de politiek geen veranderingen te weeg brengen. Een paar duizend man op het Malieveld naar mijn mening ook niet.


Persoonlijk denk ik dat het er van gaat komen dat een reeks pensioenfondsen (flink) gaan afstempelen. Dit zal (hopelijk) wél de trigger zijn voor de politiek-bedrijfsleven-bevolking om het pensioenstelsel te hervormen naar een systeem met opbouw op individuele basis.


Overigens; J.H. Strop aanhalen, echt? Ik heb hem in 2008-2009 zoveel pertinente onzin zien uitkramen in zijn artikelen dat ik hem écht niet meer serieus kan nemen; zijn woordenbraaksels sla ik tegenwoordig categorisch over. Als hij een maatstaaf moet zijn voor het financiële kennisniveau van de Zoza's, vraag ik me af of ze wel in de goede sector werken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!