ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 7 oktober 2011

Het moet wel leuk zijn

Als ik de financiële planning van mijn vrienden met twee slogans zou moeten verkopen is dat: Het moet wel LEUK zijn en Ik leef in het NU. Hypotheek aflossen is niet zo leuk. Lage maandlasten is wel leuk. Vandaar de aflossingsvrije lening. Als het op onze financiën aankomt zijn we dus totaal Zen. Eckhart Tolle trots op ons zijn. Ook qua pensioenplan leven we volledig in het Nu.

Zo zijn pensioenen niet leuk, want moeilijk. Pensioen is voor later, niet in het Nu.

Het pensioenakkoord gaat dan ook volledig aan mijn generatie Zuidassers voorbij. Meer dan wat vage klachten tijdens de lunch als: 'tjee straks is er niks meer voor ons', of 'de babyboomers vreten de ruif leeg', komen er niet. Er is geen georganiseerd protest. Geen Mei Li Vos die zich er met een alternatieve vakbond tegenaan gaat bemoeien. Het overleg van de sociale partners met het kabinet is voor grote grote mensen. Zo zien wij onszelf blijkbaar niet. Wij staan als mokkende kleuters om een toetje te zeuren bij de grote mensen tafel. Maar we zitten zelf niet aan tafel.
Net als vroeger worden we lekker gesust en verdoofd voor het beeldscherm. Toen was het Telekids op zondag. Nu is het de I-phone waar we ons ongestoord kunnen terugtrekken uit het grotemensenleven. Wordfeud, Farmville en de status updates van onze vrienden.
Zelfs als we dertig zijn moeten we lekker kunnen uit-zonen.

Dat is natuurlijk hartstikke dom. Het is niet in belang van de voorzitters van de vakbonden om ons te vertegenwoordigen, want we zijn niet lid van de vakbond. Vakbonden vertegenwoordigen al heel lang niet meer de stem van de jonge werkende. In onze obsessie met het Nu en het Leuk laten we ons collectief in de luren leggen.
In de Pers stond een helder stukje van Jan Hein Strop over het pensioenakkoord met een terechte vraag op het eind.
“Zijn jongeren de klos?
Daar lijkt het sterk op. Iedereen van voor 1955 heeft weinig te vrezen, die mag stoppen op zijn 65e. Het was eerlijker geweest als de verhoging van de pensioenleeftijd eerder was ingegaan, bijvoorbeeld met een maand per jaar vanaf nu.
(…) Wie komt er in opstand?”

Pensioenakkoord, vakbond en sociale partners. Goed, het zijn nou niet de woorden die voor ons erg sexy zijn. Ik zie mezelf en mijn collega echt niet met een oranje hes en een FNV pet op het malieveld staan trommelen en fluiten. Beelden van boze truckers op het Malieveld en suffe protestslogans doemen bij ons op. Protesteren is iets meer voor Arabieren of voor Babyboomers. Maar als we onze stake in de pensioentaart willen veiligstellen, zullen we er toch echt aan moeten geloven.

We kunnen natuurlijk ook een Telekids4Pensioen-fanpage op Facebook openen. Maar van een paar duizend keer Like! zullen de sociale partners echt niet wakker liggen.
Misschien is het tijd voor een ouderwetsch pamflet.
Telekids der Nederlanden, verenigt u!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Jullie hebben helemaal gelijk. We hebben zitten slapen en we worden niet vertegenwoordigd. De AVV heeft het geprobeerd maar werd nooit uitgenodigd bij het overleg tussen de sociale partners. Daarom kan de rekening steeds doorgeschoven worden naar de volgende generatie.

Hier nog wat leuke links:

http://www.avv.nu/component/content/article/371-AVV-en-politieke-jongeren-lanceren-pensioen-opstand.html

http://www.avv.nu/component/content/article/368-Moedige-bekentenis-van-FNV-opent-weg-voor-jongeren.html

Chris zei

Complimenten voor een van jullie beste stukjes tot nog toe.

Je moet deze aflevering van Reporter zien. Daarin wordt aannemelijk gemaakt dat van de huidige pensioenberekeningen heel weinig klopt. Het komt erop neer dat wij denken dat als je premies opzij legt aan je bedrijfspensioenfonds, dat die dan in een potje worden gestopt die volledig wordt dichtgeschroefd en opgeborgen en weer pas geopend wordt als het moment daar is. De werkelijkheid is echter een stuk weerbastiger.

http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1013447-pensioenfraude

Anoniem zei

Onderteken het manifest: http://pensioen-opstand.nl/

http://m.volkskrant.nl/article/3184/2963200/Jongerenprotest-is-terecht-en-verdient-bijval.html

Anoniem zei

Een paar duizend mensen die "like!" klikken op Facebook gaat in de politiek geen veranderingen te weeg brengen. Een paar duizend man op het Malieveld naar mijn mening ook niet.


Persoonlijk denk ik dat het er van gaat komen dat een reeks pensioenfondsen (flink) gaan afstempelen. Dit zal (hopelijk) wél de trigger zijn voor de politiek-bedrijfsleven-bevolking om het pensioenstelsel te hervormen naar een systeem met opbouw op individuele basis.


Overigens; J.H. Strop aanhalen, echt? Ik heb hem in 2008-2009 zoveel pertinente onzin zien uitkramen in zijn artikelen dat ik hem écht niet meer serieus kan nemen; zijn woordenbraaksels sla ik tegenwoordig categorisch over. Als hij een maatstaaf moet zijn voor het financiële kennisniveau van de Zoza's, vraag ik me af of ze wel in de goede sector werken.

Een reactie plaatsen