ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 5 oktober 2011

Number crunchers onder druk
Het wemelt van de accountants op de Zuidas. Net als advocaten rollen accountants vaak in hun beroep. Ik wist niet wat ik wilde, dus ben ik nu accountant. Zo ook vriendin V. Het is niet zo glammy om te zeggen, dat je accountant bent. Dus zeggen veel accountants, dat ze consultant zijn. Dat klinkt toch wat meer flashy. En feitelijk gezien klopt dat ook. Want een accountant is ook vaak adviseur.

Vriendin V. is zo’n consultant. Ze werkt voor een van de Big Four en wordt voornamelijk op grote beursgenoteerde ondernemingen gezet. Ze doet het werk nu ongeveer drie jaar. Na haar studie bedrijfseconomie is vriendin V. door recruiters benaderd. Ze kreeg een flink salaris en de mogelijkheid om door te groeien naar de flitsende adviespraktijk waar ze zich buigen over complexe strategische kwesties op hoog niveau. En dat was heul niet gek! Had haar oom Frans gezegd.

Nu, drie jaar later klaagt ze over de lange uren, het tegenvallende salaris en het saaie werk. Ik ben van mening dat lange uren niet erg zijn. Saaie lange uren wel. Saaie korte uren ook.Je zou daarom voor saaiheid gecompenseerd moeten worden. Aan saaiheid zou je een economische waarde kunnen hangen. Je verdisconteert de afname van de levensvreugde tot je 65ste en verdeelt die waarde op een eerlijke manier. Aan het begin van je carrière iets meer compensatie. Aan het einde van je carrière iets minder. Had je maar weg moeten lopen toen je nog de kans had. Bij accountants doen ze dat kennelijk niet.
Maar dan is er altijd nog de mogelijkheid om door te groeien naar de flitsende adviespraktijk, toch?
Ja, die is er. Maar dan moet ze wel snel zijn, als het aan Barnier en Plasterk ligt. Die willen namelijk de adviespraktijk en auditpraktijk scheiden bij beursgenoteerde bedrijven. Bovendien willen ze dat de kantoren verplicht gaan rouleren. Om de paar jaar een andere number cruncher per bedrijf. Want onafhankelijkheid en het vermijden van belangenverstrengeling zouden toch hoog in het vaandel moeten staan van accountantskantoren.
Vriendin V. vindt het een slecht idee. Zij denkt dat het verplicht rouleren van de kantoren zal leiden tot prijsconcurrentie. Kantoor D. is inwisselbaar voor Kantoor P en die kan ook zo vervangen worden door Kantoor E. Dus gaat prijs een rol spelen, aldus vriendin V. Lagere tarieven voor controlewerkzaamheden gaan echt niet gecompenseerd worden bij de big dogs. Daar zullen de little dogs op inleveren. Aangezien V. een chihuahua is, zal dit betekenen nog langere saaie uren en minder compensatie. Bovendien is er geen worst meer in de vorm van een consultancy opdracht. Onze chihuahua V zal het hazenpad kiezen, zij heeft genoeg potentieel om ergens anders aan de slag te gaan. En zij zal niet de enige zijn. Dat betekent dat alleen degenen die niet weg kunnen (of die enkelen met een oprechte fetisj voor getallen en modellen) overblijven. Dat betekent oververmoeide, onderbetaalde en verveelde accountants. Lijkt ons weinig potentieel voor scherp toezicht.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Oververmoeid en onderbetaald zijn ze al, de chihuahua's dan, lange uren, geen overuren betaald en de partners gaan er met de buit vandoor. That's life....op de Zuidas....

Anoniem zei

lijkt me geen duurzaam ondernemerschap, blijkbaar kijkt men naar andere zaken....

Anoniem zei

Fast forward 5 years, dan zijn óók de big dogs aan de beurt om in te leveren. Komt goed; ik heb (ja, nog steeds) goed vertrouwen in de zuiverende werking van de markt

Een reactie plaatsen