Doorgaan naar hoofdcontent

Number crunchers onder druk
Het wemelt van de accountants op de Zuidas. Net als advocaten rollen accountants vaak in hun beroep. Ik wist niet wat ik wilde, dus ben ik nu accountant. Zo ook vriendin V. Het is niet zo glammy om te zeggen, dat je accountant bent. Dus zeggen veel accountants, dat ze consultant zijn. Dat klinkt toch wat meer flashy. En feitelijk gezien klopt dat ook. Want een accountant is ook vaak adviseur.

Vriendin V. is zo’n consultant. Ze werkt voor een van de Big Four en wordt voornamelijk op grote beursgenoteerde ondernemingen gezet. Ze doet het werk nu ongeveer drie jaar. Na haar studie bedrijfseconomie is vriendin V. door recruiters benaderd. Ze kreeg een flink salaris en de mogelijkheid om door te groeien naar de flitsende adviespraktijk waar ze zich buigen over complexe strategische kwesties op hoog niveau. En dat was heul niet gek! Had haar oom Frans gezegd.

Nu, drie jaar later klaagt ze over de lange uren, het tegenvallende salaris en het saaie werk. Ik ben van mening dat lange uren niet erg zijn. Saaie lange uren wel. Saaie korte uren ook.Je zou daarom voor saaiheid gecompenseerd moeten worden. Aan saaiheid zou je een economische waarde kunnen hangen. Je verdisconteert de afname van de levensvreugde tot je 65ste en verdeelt die waarde op een eerlijke manier. Aan het begin van je carrière iets meer compensatie. Aan het einde van je carrière iets minder. Had je maar weg moeten lopen toen je nog de kans had. Bij accountants doen ze dat kennelijk niet.
Maar dan is er altijd nog de mogelijkheid om door te groeien naar de flitsende adviespraktijk, toch?
Ja, die is er. Maar dan moet ze wel snel zijn, als het aan Barnier en Plasterk ligt. Die willen namelijk de adviespraktijk en auditpraktijk scheiden bij beursgenoteerde bedrijven. Bovendien willen ze dat de kantoren verplicht gaan rouleren. Om de paar jaar een andere number cruncher per bedrijf. Want onafhankelijkheid en het vermijden van belangenverstrengeling zouden toch hoog in het vaandel moeten staan van accountantskantoren.
Vriendin V. vindt het een slecht idee. Zij denkt dat het verplicht rouleren van de kantoren zal leiden tot prijsconcurrentie. Kantoor D. is inwisselbaar voor Kantoor P en die kan ook zo vervangen worden door Kantoor E. Dus gaat prijs een rol spelen, aldus vriendin V. Lagere tarieven voor controlewerkzaamheden gaan echt niet gecompenseerd worden bij de big dogs. Daar zullen de little dogs op inleveren. Aangezien V. een chihuahua is, zal dit betekenen nog langere saaie uren en minder compensatie. Bovendien is er geen worst meer in de vorm van een consultancy opdracht. Onze chihuahua V zal het hazenpad kiezen, zij heeft genoeg potentieel om ergens anders aan de slag te gaan. En zij zal niet de enige zijn. Dat betekent dat alleen degenen die niet weg kunnen (of die enkelen met een oprechte fetisj voor getallen en modellen) overblijven. Dat betekent oververmoeide, onderbetaalde en verveelde accountants. Lijkt ons weinig potentieel voor scherp toezicht.

Reacties

Anoniem zei…
Oververmoeid en onderbetaald zijn ze al, de chihuahua's dan, lange uren, geen overuren betaald en de partners gaan er met de buit vandoor. That's life....op de Zuidas....
Anoniem zei…
lijkt me geen duurzaam ondernemerschap, blijkbaar kijkt men naar andere zaken....
Anoniem zei…
Fast forward 5 years, dan zijn óók de big dogs aan de beurt om in te leveren. Komt goed; ik heb (ja, nog steeds) goed vertrouwen in de zuiverende werking van de markt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!


Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…