ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 3 november 2011

Court Room T.V.

Make up? Check. Toga? Check. Befje? Alles onder controle. Lights please, het is tijd voor de eerste aflevering van Court Room TV. Binnenkort live vanuit uw rechtbank, als het aan mevrouw meester Carla Eradus ligt.

De president van de Amsterdamse rechtbank wil standaard camera’s gaan toelaten in de rechtszaal, naar aanleiding van het Wilders-proces. Zittingen, straf, maar ook civiel, kunnen dan integraal worden uitgezonden. Voor maximale transparantie, eventueel met voice over voor tekst en uitleg: ,,Opgelet lieve kijkertjes, de advocaat bladert door naar deel 7 afdeling 2 paragraaf 4 van het Burgerlijk Wetboek!” Een curieuze mix tussen Big Brother en Ally Mc Beal, maar dan net iets minder spannend.

Lieve mensen, tv, daar zijn wij Zuidassers helemaal niet voor gemaakt. Als we een Farah Fawcett kapsel met Jay Leno charisma wisten te combineren, zaten we niet dagelijks verstopt onder al dat grijs. Wij zijn niet de snelle jongens, wij zijn het beste meisje van de klas. Wij Zuidassers hebben doorgaans een goed hoofd voor radio.

En weet u hoeveel bite er gemiddeld aan een drie uur durende zitting kleeft? Pak de Wasabinootjes er maar vast bij, de gemiddelde zitting is zo vermakelijk als Staphorst op zondag.

Voor vermaak zal u dus moeten wachten op de eerste mash up. Waarbij een lollige student of gefrustreerde cliënt het beeld bevriest als een van ons bukt om iets uit de dossierkoffer te pakken. Net op het moment dat zij op heuphoogte voor de toga van haar partner zweeft. Dat moment monteert de lolbroek vervolgens tien keer achter elkaar voordat hij het als filmpje op YouTube lanceert. Gegarandeerd een virale hit.
Omgekeerd kan natuurlijk ook. Een YouTube filmpje dat je a la Lana del Rey naar de nummer 1 positie in de Legal 500 torpedeert. Instant juridische sterrenstatus, dankzij dat ene vlammende betoog.
Want dat is wat cliënten vaak verwachten, vuurwerk. Een kleine Berlusconi, met trekdropmimiek en knetterkauwgumtemperament. Een procestijger pur sang, die de uilen op het bordes wel even aan hun befje over tafel trekt.

Cliënten weten niet dat rechters doorgaans een hekel hebben aan pathetisch theater. Court room drama ondergraaft je eigen standpunt. Daarom werken de meeste advocaten nu nog vaak langs twee sporen. Overdreven aanwezig in besprekingen met de cliënt, maar beleefd bedeesd in de rechtszaal. Daar is de cliënt namelijk ook niet altijd bij. En dat, wordt een stuk lastiger als alles op camera wordt vastgelegd.

De ZoZa’s zien ondernemingskansen –een praktijk met gecombineerd stijl-, communicatie en juridisch advies, maar we zien ook problemen: een viral over je verspreking, uitglijer, of knetterwind, die voortijdig je carrière beëindigt. Om nog maar te zwijgen over de privacy van de slachtoffers. ,,Niets wordt zonder instemming van de partijen gefilmd” zei rechter Eradus vorige week in NRC Handelsbald.

De partijen ja, die moeten instemmen, maar ons advocaten wordt niets gevraagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen