ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 16 november 2011

Ruilhandel

Buiten stormt het. Duizenden mensen gaan hun baan verliezen, de eurozone valt uiteen en de financiële markten klappen. Gemaskerde Occupiers rammelen aan de poorten van de Zuidas en eisen het einde van het kapitalisme, het einde van de wereld as we know it. Er lijken meer economen, dan artiesten aan te schuiven bij DWDD. Er wordt gepraat over een bankrun, het afschaffen van de euro en zelfs over het afschaffen van geld uberhaupt. Crisis dus.

Binnen kabbelt het voort. Collega K. is overstuur, omdat de afdeling Communicatie heeft bepaald dat alle memo’s een blauwe kop moeten hebben. ‘Waarom moeten we de kop nu in blauwe letters laten afdrukken? Ik vind een memo veel serieuzer overkomen als het gewoon allemaal zwart is. Dat staat toch professioneler.’ Collega G. heeft zich ontfermd over ons jaarlijkse afdelingsuitje. ‘Denken jullie dat het te koud wordt voor een uitje in de buitenlucht? En moeten we het wel of niet met diner doen?’
Met teveel uren Nieuwsuur, RTLZ en Brandpunt in mijn hoofd luister ik verdoofd naar deze discussies. Tot ik vrijdagmiddag vroeg: ‘Jongens, moeten we niet ergens de wereld redden? Of in ieder geval iets nuttigs doen?’ Het werd even stil op de afdeling. De discussie over het kerstdinermenu stokte. Bevreemd en enigszins beledigd keken mijn collega's me aan. ,,Wat gaan jullie doen als alles in elkaar stort. Als geld geen waarde meer heeft. Als geld niet meer bestaat?' schreeuwde ik net iets te hysterisch.

'Oh, dat gebeurt toch niet.' Zei collega K. 'Als de euro klapt, dan krijgen we gewoon weer de gulden.' 'Misschien, maar wat als geld niet meer bestaat. Wat gaan jullie dan doen? Wat is jullie toegevoegde waarde dan nog?" antwoordde ik.
Het bleef stil. Enigszins geïrriteerd keken mijn collega's mij, de afdelingsgek, aan.

‘Het maken van een mooie memo heeft vrij weinig waarde voor de groenteboer op de hoek. Daar kun je nog geen tomaat mee verdienen,’ vervolgde ik mijn relaas Ik zag ze nog iets harder denken. Toen volgde een ongemakkelijke frons. "Ik ga gewoon mijn eigen tomaten verbouwen en eigen kippen houden?” Zei collega K.

"Waar dan? Je woont drie hoog achter in het centrum van Amsterdam. Op jouw balkon overleeft een winterui het nog niet eens,."antwoordde ik.

Ongemakkelijk schoven mijn collega’s heen en weer. Wat heeft een Zuidasser als ruilmiddel als geld er niet meer is? Kennis? Ja. van wat? Van geld. Juist ja.

“Als alles klapt zijn wij er het slechtst vanaf. Dus moeten we daar geen rekening mee houden? Iets doen?”

Ok. Collega G. vatte mijn tirade samen. Geen diner dan, het is tenslotte crisis. Sluiten we het gewoon om 17:00h af met een kleine borrel. Je hebt helemaal gelijk.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als Italie omvalt, trekt het Frankrijk mee en is de euro ten einde.

Mocht geld dan geen waarde meer hebben, dan zijn er 3 dingen die doorgaans hun waarde wel behouden namelijk eigendom, netwerk en opleiding. Wat betreft die punten zit het bij de gemiddelde Zuidasser wel goed.

Kortom zo lang de Occupiers geen Rode Khmer neigingen krijgen is er geen reden tot zorg.

Anoniem zei

Ray says:

Crisis? Alom gekibbel in de media! Maar wie is de ECHTE veroorzaker....????? politieke zakkenvullers, bankiers (die -ondanks- de crisis kaviaar verorberen en de duurste champagnes naar binnen gieten).. en zo kunnen we wel doorgaan!

Enfin, een mooie memo in het ' blauw'?-(communicatiesukkels die niks beters te doen hebben, en/of een andere kleur geen geld kost, en wat is er idd mis met de zwarte kleur?)- voor de groenteboer (hahaha) waarmee je geen tomaat kunt verdienen, (hihihi), een winterui die het niet op je balkon overleeft, laatstaan ik, (hahahaha)..

Anoniem> grapjurk, ik moet wel om je opmerkingen lachen...maaarrrr, je hebt helemaal gelijk. Kantoorborrel maar? Lijkt mij idd goedkoper..

Fijn weekend allemaal.

Groeten,
Ray

Een reactie plaatsen