Doorgaan naar hoofdcontent

Nice Girls don't Ask

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannnen, las ik in de Harvard Business Review. Dat heeft te maken met een emancipatieprobleem. Vrouwen worden ondergewaardeerd, omdat ze bang zijn meer te vragen. Dat leren ze tijdens hun opvoeding.Nice girls don’t ask.

Gelukkig heb ik de Harvard Methode Onderhandelen gevolgd. Dus toen ik laatst ging solliciteren buiten de Zuidas (iets met work life balance en creativiteit) wist ik wat me te doen stond: 1. Bepaal je benchmark, 2. Bepaal je absolute ondergrens en 3. Neem twee keer het verschil en tel dat bij de ondergrens op. Dat is jouw uitgangspositie en met een beetje geluk kom je bij je benchmark uit.

Het lastige is dat je op de Zuidas in een parallel universum leeft. Waarin jouw uurtarief op je zeventwintigste een tienvoud is van dat van je pianoleraar en collega’s zonder blikken of blozen zes euro neerleggen voor een Chardonnay bij het Hilton of een driehoekvormige boterham bij Mech. Dat je na drie jaar oprecht gelooft dat je voor minder dan 3.000 euro netto per maand je bed niet hoeft uit te komen en je op minder dan twee ton per jaar geen gezin onderhoudt. Dat je recht hebt op een massief eiken vloer in een monumentaal appartement en een Nordmann AAA boom met kerst.
Het was dus even slikken toen ik een openingsbod van 1600 euro netto kreeg. Je moet van goede huize komen wil je dat omhoog krijgen naar een hypoteekfähig bedrag. Ik zou mijn monumentaaltje kunnen verkopen, maar de huizenmarkt zit op slot. Ik zou het kunnen verhuren maar na twee jaar verlies je je hypotheekrenteaftrek. .

De kloof tussen mannen en vrouwen bestaat misschien nog steeds, maar de kloof tussen Zuidassers en de rest van Nederland is nog veel groter.

Waarom verdienen we op de Zuidas zoveel geld? Omdat de client die prijs betaalt. Zuidassers zijn nog altijd commerciële dienstverleners. Bedrijven betalen exorbitante adviseurskosten, al schuift daarvoor een snotjoch van achtentwintig aan. Want dat advies wordt op boardroom level gegeven. En als je vierhonderd euro per uur voor een adviseur betaalt, moet het wel wat zijn.

De clienten van Legalloyd kijken er anders tegen aan. De site is een nieuw platform dat specialisten van kleinere kantoren verenigt. Een soort marktplaats voor advocaten, vaak met een paar jaar ervaring bij een groter kantoor. Zij kunnen een profiel aanmaken, met uurtarief en kennisgebied. Clienten kunnen scrollen en selecteren op prijs. Dat scheelt volgens oprichter Philip de Roos al snel de helft van de 500 euro die je per uur aan een partner van een groot kantoor kwijt bent.

Nu is het wachten op de eerste koopjessite voor bankiers.

Zeuren over grootverdieners op de Zuidas? Het is een emancipatieprobleem. De rest van Nederland moet misschien meer efficiency vragen. Of ophouden teveel te betalen.

.

Reacties

Anoniem zei…
Wat is dit voor schaamteloze reclame verpakt in een artikel dat zogenaamd gaat over 'emancipatie'. Ook wordt totaal voorbij gegaan aan de hoge kosten die door grote kantoren worden gemaakt om ervoor te zorgen dat het advies dat geld waard is.

'Dit scheelt al vaak de helft van 500 euro'. Nou claims door ondeskundigadvies bij een overname of obligatieuitgifte van bijv 500 miljoen kunnen anders vrij hoog oplopen, dus wellicht kan je dan inderdaad naar iemand die wel wordt genoemd door de Chambers en niet een marktplaats adviesje.

Wat is die voor kortzichtige onzin. Ik zeg niet dat Zuidas kantoren het alleen recht hebben op deskundigheid, maar ik erger me aan deze gemakzuchtige uitlatingen waarbij het lijkt alsof het allemaal maar komt aanwaaien en er geen sprake is van expertise bij zuidas kantoren. Wie zegt trouwens dat er teveel wordt betaald? De markt lijkt me, niet deze niet objectieve bron.
Chris zei…
Ik blijf het altijd een lachwekkend verschijnsel vinden dat advocaten (maar vul hier evengoed ieder beroep in waar veel overuren worden gemaakt) van zichzelf vinden dat ze veel geld verdienen alsof ze in de categorie topvoetballers vallen.

In de komende dertig seconden zal ik aannemelijk maken dat het inkomen van een advocaat amper ontloopt met die van een hamburgerverkoper.

Zijn wij er klaar voor, lieve kijkbuiskinderen?

Dit is mijn magische berekening gebasseerd op bovenstaande informatie.

Wat je moet doen, is het aantal uren bij elkaar optellen dat je gewerkt hebt. Je komt dan al snel uit op weken van 60 a 80 uur per week. Dit is dus al snel zo een 250 a 300 uur per maand. Nu kijk je wat jouw gehele inkomen is over deze periode.

Als je dus 1600 euro netto verdient terwijl je in een gehele maand er 250 uur op hebt zitten, dan verdien je op de keper beschouwd per uur 6 euro en veertig cent!
Anoniem zei…
Chris,

Ze verdient geen 1600 maar 3000 netto.

Het gaat verder niet alleen puur om salaris maar ook om "de extra'tjes" als de leaseauto, pensioen, kortingen op hypotheken etc.
Bovendien zal jan modaal 40 jaar lang hetzelfde verdienen met (als het niet crisis is) een indexering, terwijl er op de Zuidas als het goed is wel enige voortgang wordt geboekt. Dat is het verschil.
Anoniem zei…
Leaseauto krijg je niet bij de advocatenkantoren (en voorzover ik weet ook niet bij de banken), dus dat kan je sowieso schrappen.

Maar het klopt wat Chris zegt. In de advocatenwereld denkt men dat ze veel verdienen en veel studenten houden allerlei tabelletjes op nobiles of rechtenstudie.nl bij om te weten bij welk kantoor je het meest verdient. Als ik het vergelijk met mijn vriend, die wellicht minder verdient dan ik, maar ook veel minder uren hoeft te draaien. Tsja. Dan weet ik niet wie het beter heeft. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer...
Anoniem zei…
Tsja EUR 3.000 gedeeld door 250 tot 300 uur per maand, kom je toch al snel op EUR 10 tot 12 per uur, wat verdient de huishoudelijke hulp eigenlijk?
Anoniem zei…
Als de huishoudelijke hulp dit al verdient, dan is het zwart. Geen pensioen, geen doorbetaling bij ziekte en vakantie, geen opleiding van +15k die je van je werkgever krijgt, geen weekends in goede hotels en unlimited drinking op de baas zijn creditcard.. En o ja, hoeveel verdienen we ook alweer per uur als we hier niet een jaar of twee, drie, maar acht werken? Boehoehoe wat hebben we het op de Zuidas slecht. Ik zou inderdaad zo willen ruilen met een no-brain 9-tot-5 baantje waar ik ook 11 euro netto per uur verdien.

Het relaas van de ZoZa komt op mij over als: 'ik wil niet meer in de gouden kooi werken, maar zolang het salarisgat tussen de Zuidas en de creatieve wereld zo groot is, blijf ik nog even. Dus mensen, betaal die excessieve uurtarieven niet meer, dan krijg ik minder salaris (as if) en wordt de overstap vanzelf aantrekkelijker.' Wat een gelul. Als je niet happy bent, stap dan over. Ben je te afhankelijk geworden van je (in ieder geval in absolute termen) riante salaris? Jouw fout dus jouw pech.
Manne zei…
De advocatuur is belachelijk slecht betaald in vergelijking met wat je ervoor inlevert. Middelmanagement bij de gemiddelde bank/verzekeraar of Corporate speler verdient al gauw het driedubbele bij elke ervaringsgraad. Bovendien zit de advocaat vast aan veel restricties en laat de tijdsdruk die het werk meebrengt nauwelijks wat over voor nevenactiviteiten of bootstrappen ernaast.

Degenen die dit vak doen en blijven doen, doen het uit liefde of een verkapt stockholmsyndroom.
Anoniem zei…
aaaaaaah! wat een onzin! wat een geklaag! Een hoog salaris verdien je omdat daar een prestatie tegenover staat; in geinvesteerde uren, in een omzet die je binnenhaalt, in de waarde die je voor een bedrijf crëeert. Dat is niet anders op de Zuidas dan in ZuidOost; als je graag creatief bezig bent, macrobiotische oliebollen wil verkopen of in een weeshuis in Biafra wil werken verdien je minder dan als je 100 uur per week declarabel bent. Kies het één of het ander of zoek een middenweg maar klaag niet zo!
Anoniem zei…
Goede hotels in het weekend en unlimited drinken op kosten van de baas? Mag ik namen en rugnummers aub. En dan het pensioen, het is maar de vraag wat daar nog van overblijft. En die leuke studie die je werkt betaald, daar gaan ook prive-uren inzitten.

Trouwens, tegen dat zeer hoge uurloon staan natuurlijk wel behoorlijk jaren studie. Afgezien van het feit dat je deze leuke borreltijd met jc en dispuut niet halen willen missen en regelmatig met je brakke hoofd in de ub zat voor weer een tentamenweek, staan hier toch wel heel wat bloed, zweet en tranen en financiele kosten (al dan niet van pa en ma) tegenover.

Kortom, dit is een discussie waar je niet uit gaat komen op basis van een kosten/abten analyse. Zeg dan dat je het voor de zogenaamde intellectuele uitdaging doet, kan niemand wat tegen inbrengen....
Chris zei…
Die voordeeltjes die hier genoemd worden, bestaan simpelweg niet of hebben weinig om het lijf, zoals anderen terecht wezen.

Het is eerder omgekeerd. Op het moment dat je zoveel uurtjes kwijt bent aan je werk, gaat de wet van de afnemende meeropbrengst opspelen.

Je vrije uurtjes zijn schaars en dus een kostbaar goed, waardoor je een hoger kostenpatroon hebt (koopt het eerste wat je in de winkel vindt, eet buiten de deur, bent aangewezen op ondersteunende help etc).

Sowieso is het leven in Amsterdam een stuk duurder dan elders. Je bent maandelijks een aanzienlijk bedrag kwijt aan je hypotheek (reken maar tussen de 800 en 1200 euro). Om nog maar over de dalende huizenprijzen te dalen.

Dus zelfs van dat mooie absolute bedrag blijft weinig over.
Anoniem zei…
Dan woon je lekker niet in Amsterdam. Ik herhaal: jouw keuze. Je kunt de voordelen van het werken op de Zuidas nog zo relativeren, kennelijk is het salaris in ABSOLUTE termen nog steeds zodanig, dat elke carrièremove als een (letterlijke) verarming wordt gezien. Dan kun je huilebalkie spelen om je gebrek aan vrije tijd: ik kan ieder geval met mijn salaris verdomd leuke dingen doen in de vrije uurtjes die ik heb.
Chris zei…
Zolang je vrijgezel en in de twintig bent, is dat geen probleem. Maar net als die door gesigneerde Sita gesigneerde K-otic CD die je op je 15e kreeg, veranderen je voorkeuren naarmate de jaren toenemen. Dan zet je een ander prijskaartje op die vrije uren die je anders met het gezin zou hebben doorgebracht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!