ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 2 januari 2012

Accountability

Vorige week is Eva Hoeke als hoofdredacteur van glossy magazine Jackie opgestapt. In het januari nummer van haar blad omschreef een redacteur de kledingstijl van Rihanna als Nigga Bitch. Wereldwijd reageerden mensen fel op het gebruik van dit woord in het blad. Door social media en met name de reactie van Rihanna, werd #Jackiegate een internationale rel.
Hoeke reageerde in eerste instantie lacherig. Ze wuifde het commentaar weg met een beroep op de vermeende overgevoeligheid van de twitteraar. Later suggereerde ze dat de fout haar door de vingers was geslipt. Een doodzonde. Als hoofdredacteur is Eva verantwoordelijk voor alles wat er in haar blad verschijnt. Ook al zijn het niet de woorden die zij zelf heeft opgeschreven. Zij is accountable en kon niet anders dan opstappen.

Een belangrijk onderdeel van prestatiemanagement op de Zuidas is accountability. Vrachtwagens vol consultants worden aangesleept om de kantoren op onze vierkante kilometer goed te laten presteren. De medewerkers verantwoordelijk maken voor de taken die zij uit moeten voeren. Op management niveau is dit vaak onduidelijk. Duidelijk beschrijven waar een manager verantwoordelijk voor is, blijkt lastig.
Mijn manager verdient meer dan het dubbele wat ik verdien. Terecht. Hij is eindverantwoordelijke en wordt erop aangesproken als er iets mis gaat op mijn afdeling. Dat is vaak lastig en misschien ook eng, maar onderdeel van zijn werk. Mijn manager heeft daar een oplossing voor gevonden. Hij verzet zich in principe tegen alles wat zijn afdeling doet of van plan is te doen. Een nieuw planningssysteem: Moeten we dat nu wel doen? Een voorstel van collega K om een nieuwe groep klanten te benaderen: Is dat wel verstandig? Met zijn angst legt hij de hele afdeling lam.

Als verzetten niet lukt, dan trekt hij zijn handen er van af. Zo bemoeit hij zich totaal niet met datgene waar collega V. mee bezig is. Zij schrikt midden in de nacht wakker en heeft het idee dat ze er alleen voor staat. Met vragen kan ze niet bij onze manager terecht. Hij is ‘te druk’. Als het dan mis gaat, kan hij in ieder geval claimen dat hij het niet wist.
Bij #Jackiegate kon Eva door onder andere de druk van social media niet onder haar verantwoordelijkheid uit. De macht van de verschillende individuen zorgde ervoor dat zij moest opstappen. Het verschil met mijn manager is dat alles zich binnen de vier muren van ons kantoor afspeelt. Hoe anders zou het zijn als deze wanpraktijken het daglicht zouden zien. Of via social media naar buiten gebracht zouden worden.
Mijn collega's en ik hebben een twitteraccount aangemaakt. Nu is het wachten op #...zuidasgate.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vond originele papieren op de bar van de Olivers...dus zo discreet zijn die lieve partners niet hoor dames.....

Anoniem zei

And my name is not Ray....al zou ik er veel voor over hebben om met HEM n avondje te gaan stappen op de Zuid-as....:-)

Alfa zei

Het gebrek aan feedback richting hoger management is een heilig huisje wat nodig gesloopt moet worden.

Straks wordt je kantoor nog 'de prooi'.

Willem Jansen zei

Wat is er mis met nigga bitch, ik zou niet op gestapt zijn.
"Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets."
Ja we zitten allemaal op namen te wachten, wanneer komen die? Bevestig de vermoedens!

Manne zei

Het is racistisch. Maar als racisme je niet stoort, zal het woord je niet storen.

Anoniem zei

Nee, het is een feitelijke constatering

Een reactie plaatsen