ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 31 januari 2012

Bonusborrelen op de Zuidas

We beginnen in onze eigen hood, de Amsterdamse Zuidas. Daar begint de vrijdagmiddagborrel al om een uurtje of 10:00 in de ochtend. ‘Vanmiddag borrel jongens! Nu al zin in bier! Wordt het Dicky’s of Blauwe Engel?’ schreeuwen de bankiers en advocaten nog voor ze hun eerste koffie naar binnen hebben gewerkt. De vrijmibo is het hoogtepunt van de week, die grotendeels bestaat uit het doorakkeren van documenten ter grootte van een telefoonboek. Het weekend wordt dan ook gevierd als een wekelijkse Shawshank Redemption. Free at last!
De borrels en de daarbij behorende alcohol zijn het smeer, dat de motor van de Zuidas doet snorren. Brood en spelen was het in Rome, Geld en alcohol is het op de Zuidas. Naast de reguliere vrijmibo, is er de afdelingsborrel, de domibo, de welkomstborrel, de afscheidsborrel, de jonge bankiersborrel en de jonge balie borrel voor de advocaatjes. Op de Zuidas wordt de studententikoze bralborrel in stijl voortgezet. De slappe bitterballen hebben plaatsgemaakt voor yakitorispiesjes en de doodgeslagen biertjes voor een soepele Pinot Blanc.
Anke (bankier): “Tijdens mijn traineeship werd er bijna iedere dag wel geborreld. Meestal met de mensen uit mijn traineeklasje. Stonden we in de kroeg en bestelden we flessen champagne en oesters, gewoon omdat het kon! Champagne dronk ik vroeger alleen met oud en nieuw. Ik ging een nieuwe wereld in. Ik leerde heel snel heel veel mensen kennen en ik bouwde in no-time een netwerk op.”

De Zuidasborrel: een verplicht nummer?
Als je de volgende Gordon Gekko wil worden, zal je een netwerk moeten bouwen. Borrelen is dus een verplicht nummer op de Zuidas. Bovendien is de borrel ook het moment waarop je je baas informeel kan spreken. Vanwege de vaak subjectieve beoordelingsmechanismen is dit het moment om te shinen. Als jouw collega gezellig dat biertje aantikt met je baas en jij niet, dan weten wij wel wie die promotie krijgt.

Dronken, do of don’t?
Dronken worden is geen taboe op de Zuidas. Zolang je ervoor zorgt dat jij je in dezelfde staat bevindt als de rest van het drinkgezelschap is er niks aan de hand. Doen: meeschreeuwen met je net gescheiden baas op ‘Ik leef niet meer voor jou’ Niet doen: je Beyonce imitatie op de borreltafel, terwijl je collega’s aan de cola om je heen staan. Onthoud verder dat je je collega’s de volgende dag weer gewoon onder ogen moet komen en dat ontlopen in een kantoortuin moeilijk wordt. Er zijn maar weinig muren waar jij je achter kunt verschuilen. Die ene collega nu eindelijk een keer rücksichtslos kledingadvies geven: ‘En oh ja nu je toch bezig bent. Heb je wel eens van deo gehoord. Niet lullig bedoeld hoor.’ Is niet zo handig. Dus ook na zes pinot blancs vertel je je collega’s niet De Waarheid.

Zoveel drinken dat je er misselijk van wordt, is natuurlijk niet de bedoeling, maar mocht het toch gebeuren, ruim het dan zelf op. Eventueel samen met het barpersoneel, dat je natuurlijk bedankt met een vette fooi. Afkopen die schaamte. Een stagiaire bij Anneke op kantoor had duidelijk te veel gedronken tijdens een vrijdagmiddagborrel Ze ging over haar nek. Recht op de schoenen van haar baas. Uit schaamte rende ze de kantoorlift in, om die vervolgens ook te bevuilen. Niet zo sjiek. De stagiaire kon zich niet meer vertonen in op de borrel, maar dat was ook niet nodig: ze kreeg geen baan aangeboden.
Op de Zuidas is het play hard, maar uiteindelijk gaat het maar om een ding: geld verdienen. Niet op je werk verschijnen na een avondje doorzakken met collega’s is een absolute doodzonde. Het adagium van oma, ’s avonds een man, ’s ochtends een man gaat zeker op, ook voor de Zuidasvrouw.

Morgen meer: De Media
.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ray says;

ik lust wel een borrel met jullie...maar dan na mijn werktijd..

groeten,

Ray Akbar
0650275335

Anoniem zei

Copy/paste uit het boek? Dat kwam ten minste wel in me op toen ik dit stukje las..

Anoniem zei

Nieuwe trend op de Zuidas: vrijdagmiddag netwerken op de AA bijeenkomst.

Een reactie plaatsen