ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 24 januari 2012

Schoon Genoeg

‘Goedemorgen’, ‘goedemorgen’. De schoonmaker die bezig is in de hal van ons kantoor groet iedereen vriendelijk terug.
‘Mogge’ ‘Goedemorgen. Knikt hij terug op de zoveelste groet. De man is er druk mee. Hij komt nauwelijks aan werken toe.
Sinds een week zijn we op de Zuidas weer een stuk beleefder tegen de schoonmaker. Eigenlijk al sinds de box van Obama met de schoonmaker in het Witte Huis vorig jaar. Maar door de Schoon Genoeg campagne zet iedereen nog eens een tandje bij. Daarvoor liepen we, vergroeid met onze blackberries, langs zonder een woord te zeggen. Tot een paar weken geleden had een groot aantal collega’s waarschijnlijk niet eens door dat deze meneer überhaupt rondliep in ons gebouw. Natuurlijk was het altijd netjes. Maar dat spreekt voor zich? Wie dat dan deed? Gewoon een schoonmaker natuurlijk. Nu heeft de schoonmaker een gezicht gekregen. Sommigen weten zelfs hoe hij heet en waar hij vandaan komt. ‘Uit Ghana’, had hij mijn collega desgevraagd laten weten. ‘Oh Ghana! Mijn broer heeft daar een half jaar ontwikkelingswerk gedaan. Hij vond het een prachtig land. En lekker weer. Je zult het hier wel koud hebben. Hahaha.’ Had mijn collega joviaal geantwoord. Hij had de man zelfs een schouderklop gegeven.
Naast het feit dat hij uit Ghana komt, weten we door de FNV campagnes ook hoeveel hij verdient. Rond de 9 euro bruto per uur is te lezen op de website met de propere naam Schoongenoeg.nl. Maar dan valt die natuurlijk wel gewoon in een lagere belastingschaal, sust mijn collega zijn geweten. De schoonmakers willen met respect behandeld worden. Vandaar de ‘goedemorgen’ en de schouderklop. Ja. Op de Zuidas begrijpen wij de medemensch. Maar ze willen ook loonsverhoging en reiskostenvergoeding. En daar wordt dan weer een stuk moeilijker over gedaan.
"Ja. Ik bedoel. Het is wel crisis hè!" Laat mijn collega weten, terwijl hij een hap neemt van zijn meergranen pastrami sandwich. Op een salaris van 9 euro bruto per uur, lijkt mij een vergoeding van de reiskosten niet te veel gevraagd. Op de Zuidas pakken we de leasebak naar werk om die op een dure parkeerplek neer te zetten, terwijl we om de hoek van kantoor wonen. Eenmaal op kantoor gaan we naar boven om aan onze ’s nachts schoongemaakte bureaus met papier te schuiven. Van links naar rechts en van rechts naar links. Daarna wordt het papier in een la gestopt, waarna het het TL licht niet meer ziet. De schoonmakers doen het anders. Die pakken het papier op en gooien het weg. Een stuk effectiever. En dat voor een fractie van wat er op de Zuidas verdiend wordt. Een ‘goedemorgen’ lijkt mij niet genoeg om respect te tonen, daar moet ook een redelijk loon tegenover staan.
.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind dit n erg lief stukje..heel mooi!! X

FNV SchoonGenoeg zei

Een ontzettend mooi stuk, bedankt hiervoor! (ps, het is www.schoongenoeg.nu ;))

Een reactie plaatsen