ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 12 januari 2012

S.M.A.R.T. voornemens

Halleluja. De kerstversiering is van de trap gehaald en de kerstboom formaat Sequoia uit de kantoorhal verwijderd. De ingeblikte corned beef doorgegeven aan oma en de kerstpakket-champagne soldaat gemaakt. Zelfs de oliebollenkraam op het Strawinskyplein is er vandoor.
Eindelijk. De feestdagen, waar je met een zwaarder gemoed uitkomt dan menig Noord-Koreaan, zijn voorbij. Het is de tijd van reflecteren en consumeren. Beproefd recept voor melancholie. De kantoorborrel, before crisis bekend als kerstdiner, vormde de aftrap van deze tiendaagse intoxicatieperiode waar je met een zware kater uitkomt. Het drinkfest eindigde met oud en nieuw, waar ik ruzie stond te maken met mijn vriend - twaalf uur moment gemist, geen taxi meer te krijgen – in de rij voor de buurtkroeg die ineens de prijzen hanteerde van een discotheek. Op zondag werd ik wakker met een kater, wallen en vet waar eerst vaten zaten. En 2011-spijt. Waarom heb ik die marathon niet gelopen? Waarom is die promotie niet binnengesleept? En waarom ben ik nog steeds iedere ochtend te laat? Het is tijd de balans op te maken. Op persoonlijk vlak, maar ook op maatschappelijke vlak. Heeft de Zuidas lessen getrokken uit de eerste crisis?
En je weet: dit jaar gaan we het echt helemaal anders doen.
.De eerste werkweek van 2012 is inmiddels aangebroken. Toen ik gisteren naar kantoor fietste, 08.45 sharp, wist ik dat het een goede dag ging worden. Schone lei, punktlichheid, mindfullnes en meer van dat soort mantra’s spookten door mijn hoofd. Kantoorvoornemens, legde ik uit aan mijn kamergenoot. Maar dan volgens de S.M.A.R.T methode, zodat ze dit jaar echt zouden uitkomen. Ik had ze specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch en tijdsgebonden gemaakt, net als de doelstellingen die we ieder jaar op moeten stellen voor HR. Ik had er vier:
- Pünktlichheid: elke dag stipt om 09.00 uur achter het computertje maar ook voor 19.00 uur het gummetje in het bakje.
- Effectiviteit: tweemaal daags een internetrondje, twintig minuten tops. Facebooken alleen buiten kantoortijden. Verbod op Perez Hilton, People.com. Geen ZoZuidas onder werktijd.
- Sportiviteit: twee keer per week bikram yoga, één keer hardlopen. Minimaal drie rondjes Vondelpark.
- Gezondheid: geen wijn op werkdagen, bij de kantoorborrel max drie glazen.
Mijn kamergenoot was even stil. Hij keek me onderzoekend aan. Ik wist wat hij wilde gaan zeggen. Beroepsdeformatie. Neuroot.
"En wie gaat dan jouw mid-year review doen?" vroeg mijn kamergenoot.
"Dat ga ik zelf doen" antwoordde ik .
‘En wat gaat dan je reward worden?’ vroeg hij mij.
Daar moest ik even over na denken. ‘Bij iedere geslaagde week een groen vakje en bij zes groene vakjes een weekendje weg?’
Ja. Dat lijk mij een goede.
Een performance systeem moet gekoppeld worden aan een bonus, weten we op de Zuidas. Dat is de cultuur. Dat gaat in 2012 niet veranderen. Dat is zo Zuidas

1 opmerking:

Anoniem zei

HI S.M.A.R.T,

A happy new year!

En..? Ruzie bijgelegd met je vriend?

Kater verdwenen..?

Bikram Yoga al eens keer gedaan?

Rondje om het Vondelpark al gelopen?

Perez Hilton? Enfin..

Gummetje echt om 19:00 uur in het bakje gedeponeerd?

Zo te lezen gaat het je vast lukken. Je was de eerste week al (sharp om 08:45 uur!) op kantoor!

Van mij heb je wel (alvast) een bonus verdiend!
Dat gaat vast wel veranderen in 2012 op het zozuidas...

Succes met je mid-year revieuw en goede gezondheid!

Vriendelijke groet,
Ray

Een reactie plaatsen