ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 3 februari 2012

De pistruc van de Zoza's

Moet je naar elke borrel? Hoe kun je drankjes beleefd afslaan en hoe maak je ongezien je exit? De Zoza’s geven je tips.

Wees selectief
• Sociale events blijven natuurlijk wel belangrijk voor je carrière, maar je hoeft echt niet op alle borrels te verschijnen om hogerop te komen. Vaak staat na een aantal jaar je netwerk al stevig en hoef je niet meer iedereen te spreken.
• Kies de borrels tactisch uit. Ga naar de borrels met de hoogste opkomst en drink daar een of twee drankjes. Ook PR wonder Morris hoeft niet ja tegen te zeggen tegen ieder evenement. Morris: ,,Je kunt wel filteren waar je wel en niet naartoe moet. Een winkelopening? Nee. Een blad organiseert iets? Ja.
• ‘Tot maximaal drie uur van tevoren kan je nog afzeggen,’ zegt Morris. ,,kom dan niet met een laf excuus als ‘ik voel me niet lekker’, maar zeg dat je het te druk hebt met werk, en dat je de volgende keer komt.” Niet afzeggen is een doodzonde als pr professional volgens Morris, maar vroeg vertrekken kan best. Zakelijke borrels gaan zelden door na negenen.


Beleefd afslaan!
• Voel je de sociale druk om alcohol te drinken zwaar, dan adviseert de Jellinek kliniek je iemand recht in de ogen aankijken. Resoluut Nee zeggen en direct met een alternatief komen. Mocht je hier moeite mee hebben, oefen dan een paar keer in de spiegel. Niet te assertief, want dan wordt het een beetje eng.
• Wat je op zo’n moment kan ook doen, is, zoals een zwangere Hyvescollega van Meral deed, ‘je lege bierblikje vullen met water en door borrelen.’
• Een andere goede tip is om champagne te mixen met jus. Een onder diplomaten populair drankje, bijgenaamd Bucks Fizz. Om dezelfde reden kan je ook wijn mixen met spa-rood of gewoon spa-rood drinken uit een wijnglas. Sfeerspons? Jij niet.
• Uit Den Haag kwam de volgende tip: fladder op de borrel rond als een social butterfly, als je regelmatig bij andere mensen gaat staan heeft niemand door dat je al een uur met hetzelfde glas doet. Pas als je de hele avond in een groepje staat te kleffen, loop je het risico bovenmatig te worden bijgeschonken.


De verwijntruc
• Ook in de nieuwe media gaan mensen misschien ook liever een avond thuis ganzenborden.. Bij Hyves doen ze dan de grote verdwijntruc, bijgenaamd de Houdini: kantoor uitmarcheren zonder iets te vertellen. Helemaal niet gaan is een no go, maar stiekem vertrekken kan best.
• Het Haagse equivalent van de Houdini is de Introductie. Linda: ‘Wil je je aktentas pakken en gaan dan schud je een ambtenaar als volgt af: “Geert, dit is Gertrude. Gertrude werkt bij SZ, op de afdeling MRG (Sociale Zaken, Maatschappelijke Randgevallen). Gertrude, dit is Geert, Geert werkt bij V&J, aan ICP (Veiligheid en Justitie, Introductie CaviaPolitie).”’ Geert en Gertrude blij, en jij kan de volgende trein naar huis pakken. Net op tijd voor Grey’s Anatomy.

1 opmerking:

Anoniem zei

Pff..Hyves, 0 reacties...gaat niet echt lekker dit, me dunkt...Of komt er nog n explosie?

Een reactie plaatsen