ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 2 februari 2012

Den Haag Vandaag: Borrelen in Grijs

Van Samantha Jones naar Ferry Mingelen. Trek je beige trenchcoat aan en grijp je aktentas. De ambtenarenborrel is begonnen! In Den Haag blijven de aktetassen immer in control op de borrels van het “Apparaat”, zoals het cluster aan Ministeries onheilspellend wordt genoemd. Werden er vroeger nog wel eens taps naar de kantoorbar gereden, sinds de recessie is het Hollandse zuunigheid op de grijze bunkers rond het Malieveld. Daarom lopen de ministeries rond half zes leeg en rennen grote groepen ambtenaren naar het Plein naast de Tweede Kamer. Dit wordt De Grote Grijze Golf genoemd.
De ambtelijke places to be zijn Cafe Leopold, Berger en het spannend genaamde Plein 19.
De ambtenarenborrel lijkt niet zo flashy. Maar pas op! Het Plein is gemener dan de Grote Pauze in groep 4. Zo is er een duidelijke hiërarchie in de ministeries. Financiën en Buitenlandse Zaken (codenamen: MinFin en BuZa) zijn de coole rokers onder het afdakje. Sociale zaken en Onderwijs de nerds met een broodtrommeltje. Of zoals Roos, een jonge beleidsmedewerker bij Buza aangeeft: “Dat zijn de wollen truien. Niet naast gaan staan, want daar heb je niks aan. Borrelen is geen feest, het is werken.”

De Ambtenarenborrel, een verplicht nummer?
De interne kantoorborrel op de ministeries stelt niet zoveel voor. Met een beleefdheidsglas Soave en een paar zompige borrelnoten zou je je excuses kunnen maken en de volgende trein richting humanity nemen. Maar als je de volgende Hillary Clinton van Den Haag Vandaag wil worden is het verstandig om te blijven. Wil je carrière maken in het moeras van s’ Lands Politiek dan is de borrel een verplicht nummer. Het land wordt niet bestuurd op kantoor, maar in de kroeg. Daar worden de dealtjes gemaakt en hoor je wie er uit ligt en welk baantje er weer vrijkomt om op te solliciteren. Roos: “Je zit vaak verstopt achter je archiefkast en je bureautje als beleidsmedewerker. De overheid is bureaucratisch, als je niet een jaar op een stempel wil wachten, kan je beter een biertje met iemand gaan drinken. Dan krijg je veel sneller wat gedaan.’
Linda (beleidsmedewerkerbij Financien) gebruikt borrels op het Plein met name om gossip over bewindspersonen te horen. “Als je de laatste roddels wil over ministers en ranzige affaires met politiek assistenten moet je op de borrel staan. Onder die grijze pakken klopt een wild en rauw sexy hart. Er wordt wat afgescharreld. In parkeergarages, in de Tweede Kamer. Juicy!”

Dronken worden, do of don’t?
Onze Grijze Vrienden houden zich uiteraard keurig aan een begroting, dus er wordt niet vaak getrakteerd of op rekening gedronken. Het kan ten slotte niet elke dag Prinsjesdag zijn. Dronken worden is niet zo sjiek in het Haagse. Dus kun je volstaan met een glas fris in je linkerhand, zodat je rechterhand vrij hebt om handen te schudden. Mocht je onverhoopt toch een drankje teveel krijgen aangeboden krijgen, dan kun je dit beleefd afslaan met een gefluisterd “De Minister kan me elk moment bellen voor mijn dossier... Er zijn Kamervragen.” Kijk er bloedserieus bij bij. Geen ambtenaar zal het gek vinden dat je het bij een spaatje houdt. Dronken bij de Minister? Motie van Wantrouwen!

Morgen als laatste: De ultieme borrel tips

.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen