ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 15 februari 2012

Geen vrouwen en knorren a.u.b.

UPDATE: WIJ HEBBEN BEGREPEN DAT DE BORREL INMIDDELS IS GECANCELD.

Zondagochtend heb ik doorgebracht met Whitney Houston. Met haar overlijden, kwam er een abrupt einde aan drie dagen zon, ijs, schaatsen en chocomel met rum. De dooi viel in. Een dag van YouTube-melancholie begon. Een dag van roze oogschaduw, gele haarstrikken en wafelpermanent. Een dag van ‘I want to dance with somebody’ en ‘I will allways love you’ (joehoe, joehoe).

La Houston was een bijzondere vrouw. Niet alleen omdat ze erin slaagde Kevin Costner geloofwaardig te maken als sekssymbool en ze meer nummer 1-hits op rij uitbracht dan de Beatles en welke artiest ook in de VS.

La Houston lukte het als een van de eerste donkere vrouwelijke artiesten door te dringen tot het ‘all white’-bolwerk dat MTV begin jaren 80 was. Op de Zuidas weten we als geen ander hoe moeilijk dat is.

Exemplarisch is het feestje dat de boerenleenbank vrijdag organiseert. ‘Een intercorporale’, vertrouwde een investment banker van de oud-Hollandsche co√∂peratie me dit weekend toe. Een zweem verschraalde bierlucht en de herinnering aan een driedaags delirium dreven voorbij.

Of ik de mail op zijn blackberry wilde zien? Zijn ogen glinsterden. De oorspronkelijke uitnodiging was via Outlook verstuurd naar mannelijke collega’s die lid waren bij het corps. ‘Knorren’ waren niet welkom. Vrouwen evenmin. De borrel vond plaats bij het all male Utrechtse Studenten Corps, vandaar.

Ik knipperde even met mijn ogen.

Hij liet een mail zien met woorden als ‘mooi’, ‘hard zuipen’ en ‘goede oude tijd’. Toen ik weer was terugverhuisd van 2004 naar 2012 vroeg ik of dat geen wrijving op de werkvloer gaf. Jawel, gaf hij toe. Niet-genodigden hadden ‘de intercorporale’ zien staan in de agenda’s van collega’s. En gemopperd over discriminatie. Nogal knorrig, vond hij.

HR had voor de vorm bezwaar gemaakt en er was een nieuwe, geheime mail verstuurd. Nu staat het zuipfeest met codenaam ‘borreltje Utrecht’ bij de old boys in de agenda’s. Maar het deurbeleid is ongewijzigd. It giet vrijdag gewoon oan bij het USC.

Iedere beroepsgroep kent zijn eigen codes, maar waarom die xenofobie? ‘Het is gewoon makkelijker praten met md’s (managing directors) die lid zijn geweest. Je kan platte grappen maken over vrouwen’, antwoordde Jiskefet 2.0. Gaf dat geen problemen met de raad van bestuur, probeerde ik nog. Nee, het voltallige bestuur van de internationale tak van de bank was ook lid geweest.

Ik gaf het op.

Ik wens ze veel plezier bij de all male-moppentrommel vrijdag. En ik hoop dat de rest van kantoor een alternatieve borrel organiseert. Met veel Whitney-hitjes en veel vrouwen. Dan vraag ik me af wie het hardst lacht. De bezoekers van het gemixte feestje of de eenzame piemelzwaaiers bij het USC.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Bizar. In what day and age leven we eigenlijk. Ben je inmiddels al 5 of meer jaar student af en heb je het nog steeds over knorren. Kinderachtig......

Anna zei

Wat een kinderachtig gezeik, jammer dat zoiets nog voorkomt. Gewoon een mooi alternatief feestje organiseren, bij dat soort narrow minded losers wil je toch niet horen.

Anna zei

Oh en als ze het cancellen omdat bekend is geworden dat ze zo'n feestje organiseren, dan weten ze zelf ook wel dat het niet helemaal is zoals het 'heurt'. Ofwel heb de ballen om open te zijn over het organiseren van een corps-reunie feestje, of doe het niet. Zo sneu.

Erick zei

Ik ben al een tijd van plan iets te organiseren maar het wilt niet echt lukken, kan iemand mij helpen?

Anoniem zei

Oud corps kan gewoon niet normaal over niet-leden en vrouwen praten, gaat hun hele leven door.

Een reactie plaatsen