Doorgaan naar hoofdcontent

Het geloof in de consultant

Het is crisis. Griekenland gaat volgens Fitch hoogstwaarschijnlijk failliet, Spanje neemt genoegen met een hoger percentage financieringstekort en met Nederland gaat het volgens de economen ook niet al te best. Dus moet er bezuinigd worden. Ook op de Zuidas? Ja. Ook op de Zuidas. De laffe bezuinigingsmaatregelen die ervoor zorgden dat de luxe koekjes bij de koffie vervangen werden door een mariakaakje uit pak, maar ook het weghalen van de pepermuntjes bij de receptie voldoen niet meer. Er moet echt bezuinigd worden en dus wordt er gereorganiseerd. Reorganisatie is zo zuidas voor mensen eruit sodemieteren.

Een beetje CEO of CFO weet hoeveel er bezuinigd moet worden om weer winst te draaien. Hij of zij weet ook hoeveel FTE’s er dan uit moeten. En hij of zij weet evengoed waar die FTE’s eruit moeten. Maar op de een of andere manier gaat dat er op de Zuidas niet in. Nee, wij willen niet dat er een persoon is die zegt: ‘Jongens, de afdeling Marketing? Dat kunnen we net zo goed onderbrengen bij zo’n leuk reclame bureautje in oud West in plaats van hier 400 man te fêteren. Nee. Het moet onderbouwd. Het liefst in een mooie powerpointpresentatie. En dat komt de aasgieren van de Zuidas, die een dood marketingkadaver al van mijlenver ruiken, goed uit. De Consultants.

Ook op mijn afdeling is de komst van het doodsescordon aangekondigd. Collega's die normaal in de namiddag werkers zijn beginnen ineens voor het ontbijt, want De Consultant ziet alles.

Op de Zuidas is er een heilig geloof in De Consultant. De Consultant weet waarom een putdeksel rond is en hoeveel tennisballen er in een vliegtuig gaan, dus weet hij ook wel wat er bij een reorganisatie moet gebeuren. Bovendien heeft hij hetzelfde trucje al eens bij een boterfabriek in Eindhoven en bij een bloemteler in Andijk toegepast. Dus he, waarom niet ook op de Zuidas? Het wordt nooit helemaal duidelijk hoe dat trucje nu precies werkt. Dat is belangrijk, want als mensen het trucje doorhebben, dan is het heilige geloof in De Consultant weg. In onze zelfverkozen onwetendheid laten we ons als echte gelovigen door de consultants de weg wijzen. En een paar maanden, tonnen en powerpoints verder komt De Consultant met zijn advies. Die 450 FTE op de Marketing? Die kunnen uitbesteed worden. Dezelfde conclusie als de CEO of CFO, maar nu 50 FTE extra. Want ja, de kosten van de consultant moeten nu eenmaal ook terugverdiend worden.

Dat is toch jammer, want op de Zuidas, maar ook in andere bedrijven zitten genoeg slimme mensen die hun eigen bedrijf toch een stuk beter kennen dan een consultant die vier maanden een analyse uitvoert. En zouden die mensen niet zelf heel goed aan kunnen geven dat die marketing afdeling weg moet?

Reacties

Anoniem zei…
Het grapje van de schaapsherder en de consultant blijft toch altijd wel erg leuk en stiekem erg toepasselijk.

http://www.gouwde.nl/advies/advies/consultant_manager.html
Anoniem zei…
Een consultant voegt waarde toe op drie verschillende manieren:

1) Hij benadert het bedrijf rationeel, en vermijdt zodoende politiek gekonkel
2) Hij heeft, in tegenstelling tot veel medewerkers binnen het bedrijf, een grote variëteit aan bedrijven van binnen gezien, en kan dus vanuit externe ervaring putten (en gebruikt dat van zijn wereldwijde collega's)
3) Hij verwerpt vooraf ogenschijnlijke heilige huisjes

Bovenstaand verhaal beroept zich op cliches en kortzichtigheid, wellicht gedreven door onzekerheid over het eigen functioneren?
Anoniem zei…
@Anoniem:

Kleine kanttekening bij je reactie vanuit eigen hoedanigheid als voormalig Managing Consultant (met kantoor op - jawel, jawel - de Zuidas):

1 - Hahahaha... Nee, nee, dat zegt ie niet, oh jawel... Hahahahaha.. Mijn god zeg, hij gelooft die interne mantra's... *snakt naar adem* Whaaahaaahaaaaaaa....

2 - Je doet de pluriformiteit en kennisniveau binnen de organisatie van je klant(en) danig tekort als je uitgaat van deze (ietwat hooghartige) premisse. Organisaties zijn geen dolende blinden die wachten op het licht wat een consultant hen in de ogen gunt.

3 - En consultants kennen geen heilige huisjes denk je?

Je reactie verraadt (de term 'beroept' gebruik je hier verkeerd), minimaal enige arrogantie en op zijn ergst volslagen wereldvreemdheid...

Fas est ab hoste doceri
Anoniem zei…
In reactie op: 11 maart 2012 07:48

Het grapje waar ik in de opneingsreactie naar verwijs vraagt om relativeringsvermogen, (zelf-)inzicht en patroonherkenning. Dat daar een flinke dosis stereotypering bij komt kijken dient slechts ter humoristische verpakking.

Dat dit verhaaltje je zodanig op de tenen trapt om zo getergd uit de hoek te komen en er meteen een persoonlijke belediging aan toe te voegen, bevestigt bij mij eigenlijk alleen maar de wijsheid, zoniet waarheid, van het verhaaltje.

De "argumenten" die je aandraagt zijn gelukkig al direct door een ander onderuit gehaald. Dat je met deze pertinente onzin alweer de toepasselijkheid van het grapje bevestigd (oh ironie!), kan ik wel waarderen.
Anoniem zei…
@Anoniem

In reactie op: 13 maart 2012 05:36

Volgens mij haal je de reacties door elkaar. Waar voel je jezelf persoonlijk door tekortgedaan...?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!