ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 16 maart 2012

Of toch een Porsche

De M van money zit weer in de maand. ‘B-day’ nadert. De slachting zal niet zo erg zijn als op het strand in Normandië, maar gekort wordt er zeker op de bonus dit jaar. De bonuspoule wordt waarschijnlijk teruggebracht met twintig procent, vertelde een bevriende bankier onlangs. Dat betekende niet per definitie een lagere bonus, maar er was wel minder te verdelen bij zijn bank. Sommigen zouden worden overgeslagen dit jaar. Collega’s maakten zich al zorgen vanaf november.

Waarom?
Dat heeft te maken met waardering, legde een andere bankier uit.Op b-day wordt je één voor één binnengeroepen bij je leidinggevende. Dan krijg je een envelopje en een korte preek. Het is zaak niet te hard te glimlachen als het meevalt, dan weet je zeker dat er volgend jaar minder in zit. Aan de hand van de inhoud weet jij weer waar je staat.

*Congratulations, you’re still in the running to become* *Holland’s Next Topbanker*.
Maar het is crisis opperde ik. Dan hoef je je toch geen zorgen te maken of de inhoud van je envelopje tegenvalt? Dat is de natuurlijke deflatie van een op hol geslagen systeem. Zelfs bij Goldman Sachs werden topbonussen na de vorige dip in aandelen uitbetaald.

Of ik tegenwoordig SP stemde, luidde de wedervraag. Korting op de bonussen zou er enkel toe leiden dat bankiers vluchten naar concurrenten in het buitenland. Meer geld betekende simpelweg meer waardering. En waarschijnlijk een nieuwe Porsche. Of kunst, daar was hij nog niet helemaal over uit.
De Porsche intrigeerde me. Het was de tweede Zuidasser die ´een Porsche voor mijn 35ste´ als innerlijke drijfveer noemde die dag. Naast de morele verplichting tegenover zijn ouders en “de intellectuele uitdaging”. Leuk ja, hij vond zijn werk ´ leuk´, maar hij deed het niet voor de lol.

Ze zijn niet de enigen. Gevraagd naar hun werk is de funfactor vaak het laatste wat bij Zuidassers voorbijkomt. De term ´leuk´ lijkt gereserveerd voor de kunstschilder in Berlijn, de bioloog in het Braziliaanse oerwoud of de avonturier die parmahammen rookt in een tapasbar in Etruskie. Zij doen aan zeflverwezenlijking, op de Zuidas geven we elke dag een stukje van ons leven op in ruil voor geld.
Maar misschien is die meer economische benadering lang niet gek. Onlangs berekende De Nederlandsche Bank dat 103 pensioenfondsen in 2013 moeten korten op de aanvullende pensioenen. Dit raakt in totaal circa 7,5 miljoen deelnemers en gepensioneerden. Grofweg een derde deel van de fondsen voert zelfs de maximale korting door van 7 procent.

Daar hoor je dan weer niemand over. De hardnekkigheid waarmee onze generatie vasthoudt aan het geloof in een goede oude dag, is bijna ontroerend. Zelfverwezenlijking is het ideaal, maar een beetje monetaire waardering helpt nu ook best.

1 opmerking:

Anoniem zei

Op b-day wordT je een voor een binnengeroepen??

Een reactie plaatsen