ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 4 april 2012

De Office Feeder

‘Hi Goeiemorgen! he kijk eens wat ik heb meegenomen?’ Het is maandagochtend in de kantoorlift. Naast me staat Heidi Klum (zo heet ze niet echt, maar zo ziet ze er wel uit). Ze kijkt me bijzonder opgetogen aan. In de sprietige tentakels die bij gewone mensen “armen“ worden genoemd draagt Klum een bakblik. Bovenop het blik ligt een vrolijke geruite theedoek.
Haar wakkere glimlach en stralende ogen wachten op een reactie. Ik schraap mijn keel. Op maandagochtend ben ik niet zo spraakzaam. Net als een walvisachtige sonar golf mijn stembanden wil verlaten klinkt de Klumtoeter.

“TAART!’ Ze kijkt zo blij dat de lift elk moment door het dak kan schieten. Whoei!
‘Taart, ja ik zie het.’ Ik schuifel wat heen en weer op mijn Uggs en kijk naar de gestipte kittenheels aan het uiteinde van de drie kilometer benen van Klum.
Klum zie je niet in Uggs. Je ziet haar ook nooit met een ladder in haar panty. Of een wenkbrauwhaar in de BertvanSesamstraat-zone. Waarom sta ik met haar in de lift?
Boven, in mijn bureaula staat een paar keurige MarcJacobspumps, heus! Die Uggs draag ik alleen buiten!
Het onderwerp van mijn neurotische maandagochtend haat kwettert voort.
“ Tja, ik had dit weekend zo’n zin gekregen om te bakken. Heerlijk, al die muffins uit mijn oventje. Ik heb er wel vier gegeten!” Ho stop. Scratch back. Klum eet niets dat niet tot de planktonfamilie behoort. “En toen dacht ik, ik maak ook iets voor kantoor. Een taart! Verrassing!’
Lief, maar na zes taarten in de afgelopen maand is het helemaal geen verrassing meer.

Klum is de office feeder. Die vrouwelijke collega die het een persoonlijke missie heeft gemaakt om de calorieeninname van haar afdeling op te schroeven. Ieder kantoor heeft een office feeder. De vaak ragdunne verschijning die er genoegen in schept andere mensen vet te mesten, terwijl ze zelf geen calorie te veel inneemt.
Naast haar dagelijkse werk draait Klum een banketbakkerij met een gigantische productie. Er gaat geen week voorbij, of er staat een muffinmand, gehaktbrood of cupcaketoren in het keukentje van onze afdeling. Wij, haar slachtoffers, kunnen geen kopje koffie halen zonder dat we in onze afdelingsversie van Obese worden geduwd.

Op de hoek van haar bureau staat een snoeppot zo groot als een vissenkom. EN DE DOP IS ER ALTIJD AFGEDRAAID. Dus als je langsloopt dan kan je niet anders dan weer een graai doen. Klum zit er naast en drukt de drop zowat in je neus. Ze voorziet het gesnaai van onze afdeling van aanmoediging: “Joh. Pak lekker!” Van excuses en verklaringen, “Nee Marie, speculaasbrokken zijn niet slecht. Hersenen verbruiken veel energie!”, tot complimenten: “Dieet? Dat heb jij toch helemaal niet nodig Syl?
En daar gaan we weer. Gezwicht voor de verleidingstactieken van de office feeder. Over twee weken is ze met vakantie. Op de ijskast in kantoor is een weekmenu geplakt dat we dan gaan volgen. Het Dukandieet. Daar schijnt de echte Heidi Klum ook zo slank van te blijven.

.

3 opmerkingen:

Chris zei

Mooi experiment, maar als je de ketosis uit de monden van je collega's ruikt, bespring je je taarbrengende collega na twee weken als een hond zijn baasje de hele dag niet gezien heeft.

Anoniem zei

Gewoon "nee dank je" zeggen, makkelijkste wat er is, denk ff aan al die (vieze) handen die de hele dag in die pot graaien.....

Anna zei

Gewoon zeggen "Alleen als jij ook een stukje neemt"

Een reactie plaatsen