Doorgaan naar hoofdcontent

Keeping up appearances

“Als je sociaal bent, dan kom je niet verder”. Dat is de boodschap die grote Zuidas kantoren aan haar stagiaires en medewerkers overbrengen. Keer op keer zien we hele leuke, gezellige, vriendelijke, betrokken, meelevende en ontzettend slimme collega´s vallen van de ladder die richting de top reikt. Maar hoe komt dat? Worden sociale vaardigheden juist niet op prijs gesteld en word je er ook niet duidelijk op getest tijdens je sollicitatiegesprekken? Misschien is dat een illusie, iets wat Zuidas je wil laten geloven en ook iets wat jij als naïeve young professional jezelf graag voor wilt houden. Want zijn borrels en netwerken ook niet een heel belangrijk deel van de bedrijfscultuur? Ja, dat zijn ze zeker. Maar dat zijn de externe sociale vaardigheden die mede gericht zijn op het onderhouden van contacten en het verhogen van de visibility van het kantoor. Zodra jouw sociale vaardigheden meer intern – dat wil zeggen naar de mensen binnen je eigen afdeling – gericht zijn en jij je als Moeder Gans ontfermt over beginnende stagiaires, initiatieven neemt voor sectieuitjes, een verjaardagskalender ophangt zodat geen enkele verjaardag van een sectiegenoot ongemerkt voorbij gaat, secretaresses attent voorziet van bloemen op de Secretaressedag, de moeite neemt om alle (over het algemeen zeldzame) sectieactiviteiten op de foto te zetten zodat de sectie er achteraf aan herinnerd kan worden – kortom alles wat de team spirit en gevoel van eenheid van de sectie kan versterken – nou, DAN gaat het mis.

 “Hoe kan iemand zoveel energie steken in dit soort sociale flauwekul zonder dat het ten koste gaat van de declarabele uren” hoor je een van de partners denken. Een andere partner bekijkt het van een andere kant en denkt “zo´n softie kan nooit geschikt zijn om zich hard en zakelijk op te stellen. Daar kan ik niet mee aankomen bij de cliënt!”. Het mooie hiervan is, is dat de partners dit niet vanaf het begin tegen je gebruiken. Een bepaalde tijd betrekken ze je bij de interessante zaken, besprekingen en houden je als het ware een Peijnenburg ontbijtkoek voor om je een tijd lang happend richting het medewerkerschap of partnerschap je te laten rennen. Maar vroeger of later komt er toch een omslagpunt. Opeens voldoe je niet meer aan de criteria van hun checklist. 

Want – let’s face it – je bent gewoon te aardig... Dat jij een briljant onderhandelaar/pleiter/homo juridicus bent, dat doet er eigenlijk opeens niet meer toe. Want je geeft niet de gewenste vibe af, die van een harde, meedogenloze Zuidas advocaat. De partners kunnen het ook niet beter uitleggen, het is "gewoon een gevoel "... Je kunt hier boos over zijn, of wellicht verdrietig, maar dat gaat je geen stap verder brengen. Enige wat je kunt doen, is je erbij neerleggen. 

En een van hén worden. Ja, je kent ze vast wel: de altijd serieuze, kille, ik-heb-geen-tijd-voor-onzin advocaten die niet zozeer door de mede-stagiairs/medewerkers gemogen worden, maar wel door de partners. Zij zijn het voorbeeld van hoe het wel moet op de Zuidas. Want hoezo al die social nonsense? Het gaat toch om de billables? En client pleasing? Uiteraard zal er wel af en toe een biertje worden gedronken, maar dat alleen op de onontkoombare jaarlijkse kantoorfeesten of client events – en bij voorkeur in het bijzijn van de partners. It’s all about keeping up appearances... Aan jou de keus! 

Fieke is een ex-Zuidasser die 7 jaar lang heeft meegedraaid in de ondernemingsrechtpraktijk bij één van de Zuidas-kantoren, waar zij heel enthousiast op haar 24ste is begonnen. Daar heeft zij alle in's and out's van het werken op de Zuidas meegemaakt. Nadat echter de Seven year itch heeft toegeslagen, heeft Fieke de hectiek van de Zuidas omgeruild voor het bedrijfsjuridische. Sinds een half jaar is zij werkzaam bij een middelgroot bedrijf in Amsterdam. .

Reacties

Anoniem zei…
Mee eens. Het lijkt inderdaad wel zo, dat aardige mensen er gewoon niet komen. En dat is toch vreemd.....
Anoniem zei…
Het woord aardig komt, anders dan in de zin van een aardig salaris, nooit voor in de advertentiecampagnes waarmee nieuwe medewerkers worden aangetrokken. Dat is geen toeval...

Zolang de schade die door karaktereigenschappen, of het ontbreken daarvan, wordt aangericht opweegt tegen de mate waarin iemand daarmee geld opbrengt, is persoonlijkheid volstrekt irrelevant.

Stel jezelf dus steeds de vraag, is wat ik aan het doen ben billable? Schuif al het andere af op stagiaires, secretaresses of aardige mensen.

Zo doen partners het en zo zijn ze ooit partner geworden.
Testimony of financial breakthrough from GOD through the help of Funding Circle Loan INC. (fundingloanplc@yahoo.com OR Call/Text +14067326622)

Hi I'am Evelyn Russell resident at 808 NE 19th St Oklahoma City, I am a single mother blessed with 2 daughters. For a while now I have been searching for a genuine loan lender who could help me with a loan as I no longer have a job, all I got were hoodlums who made me trust them and at the end they took my money without giving me any loan, my hope was lost, I got confused and frustrated, it became difficult for my family to feed with a good meal, I never wanted to have anything to do with any loan lending companies on the internet again. Not until I met a Godsent loan lender that changed my life and that of my family Through the help of a fellowship member "a lender with the fear of God in him Mr JASON RAYMOND, he was the man God sent to elevate my family from suffering. At first I thought it wasn’t going to be possible due to my previous experience until I received my loan worth $135,000.00 USD in less then 24hours. So my advise to anyone out there genuinely in need of a loan is to contact Funding Circle Loan INC through this official email:- fundingloanplc@yahoo.com OR Call/Text +14067326622 and be financial lifted.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!