ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 31 mei 2012

Keeping up appearances

“Als je sociaal bent, dan kom je niet verder”. Dat is de boodschap die grote Zuidas kantoren aan haar stagiaires en medewerkers overbrengen. Keer op keer zien we hele leuke, gezellige, vriendelijke, betrokken, meelevende en ontzettend slimme collega´s vallen van de ladder die richting de top reikt. Maar hoe komt dat? Worden sociale vaardigheden juist niet op prijs gesteld en word je er ook niet duidelijk op getest tijdens je sollicitatiegesprekken? Misschien is dat een illusie, iets wat Zuidas je wil laten geloven en ook iets wat jij als naïeve young professional jezelf graag voor wilt houden. Want zijn borrels en netwerken ook niet een heel belangrijk deel van de bedrijfscultuur? Ja, dat zijn ze zeker. Maar dat zijn de externe sociale vaardigheden die mede gericht zijn op het onderhouden van contacten en het verhogen van de visibility van het kantoor. Zodra jouw sociale vaardigheden meer intern – dat wil zeggen naar de mensen binnen je eigen afdeling – gericht zijn en jij je als Moeder Gans ontfermt over beginnende stagiaires, initiatieven neemt voor sectieuitjes, een verjaardagskalender ophangt zodat geen enkele verjaardag van een sectiegenoot ongemerkt voorbij gaat, secretaresses attent voorziet van bloemen op de Secretaressedag, de moeite neemt om alle (over het algemeen zeldzame) sectieactiviteiten op de foto te zetten zodat de sectie er achteraf aan herinnerd kan worden – kortom alles wat de team spirit en gevoel van eenheid van de sectie kan versterken – nou, DAN gaat het mis.

 “Hoe kan iemand zoveel energie steken in dit soort sociale flauwekul zonder dat het ten koste gaat van de declarabele uren” hoor je een van de partners denken. Een andere partner bekijkt het van een andere kant en denkt “zo´n softie kan nooit geschikt zijn om zich hard en zakelijk op te stellen. Daar kan ik niet mee aankomen bij de cliënt!”. Het mooie hiervan is, is dat de partners dit niet vanaf het begin tegen je gebruiken. Een bepaalde tijd betrekken ze je bij de interessante zaken, besprekingen en houden je als het ware een Peijnenburg ontbijtkoek voor om je een tijd lang happend richting het medewerkerschap of partnerschap je te laten rennen. Maar vroeger of later komt er toch een omslagpunt. Opeens voldoe je niet meer aan de criteria van hun checklist. 

Want – let’s face it – je bent gewoon te aardig... Dat jij een briljant onderhandelaar/pleiter/homo juridicus bent, dat doet er eigenlijk opeens niet meer toe. Want je geeft niet de gewenste vibe af, die van een harde, meedogenloze Zuidas advocaat. De partners kunnen het ook niet beter uitleggen, het is "gewoon een gevoel "... Je kunt hier boos over zijn, of wellicht verdrietig, maar dat gaat je geen stap verder brengen. Enige wat je kunt doen, is je erbij neerleggen. 

En een van hén worden. Ja, je kent ze vast wel: de altijd serieuze, kille, ik-heb-geen-tijd-voor-onzin advocaten die niet zozeer door de mede-stagiairs/medewerkers gemogen worden, maar wel door de partners. Zij zijn het voorbeeld van hoe het wel moet op de Zuidas. Want hoezo al die social nonsense? Het gaat toch om de billables? En client pleasing? Uiteraard zal er wel af en toe een biertje worden gedronken, maar dat alleen op de onontkoombare jaarlijkse kantoorfeesten of client events – en bij voorkeur in het bijzijn van de partners. It’s all about keeping up appearances... Aan jou de keus! 

Fieke is een ex-Zuidasser die 7 jaar lang heeft meegedraaid in de ondernemingsrechtpraktijk bij één van de Zuidas-kantoren, waar zij heel enthousiast op haar 24ste is begonnen. Daar heeft zij alle in's and out's van het werken op de Zuidas meegemaakt. Nadat echter de Seven year itch heeft toegeslagen, heeft Fieke de hectiek van de Zuidas omgeruild voor het bedrijfsjuridische. Sinds een half jaar is zij werkzaam bij een middelgroot bedrijf in Amsterdam. .

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mee eens. Het lijkt inderdaad wel zo, dat aardige mensen er gewoon niet komen. En dat is toch vreemd.....

Anoniem zei

Het woord aardig komt, anders dan in de zin van een aardig salaris, nooit voor in de advertentiecampagnes waarmee nieuwe medewerkers worden aangetrokken. Dat is geen toeval...

Zolang de schade die door karaktereigenschappen, of het ontbreken daarvan, wordt aangericht opweegt tegen de mate waarin iemand daarmee geld opbrengt, is persoonlijkheid volstrekt irrelevant.

Stel jezelf dus steeds de vraag, is wat ik aan het doen ben billable? Schuif al het andere af op stagiaires, secretaresses of aardige mensen.

Zo doen partners het en zo zijn ze ooit partner geworden.

Evelyn Russell zei

Testimony of financial breakthrough from GOD through the help of Funding Circle Loan INC. (fundingloanplc@yahoo.com OR Call/Text +14067326622)

Hi I'am Evelyn Russell resident at 808 NE 19th St Oklahoma City, I am a single mother blessed with 2 daughters. For a while now I have been searching for a genuine loan lender who could help me with a loan as I no longer have a job, all I got were hoodlums who made me trust them and at the end they took my money without giving me any loan, my hope was lost, I got confused and frustrated, it became difficult for my family to feed with a good meal, I never wanted to have anything to do with any loan lending companies on the internet again. Not until I met a Godsent loan lender that changed my life and that of my family Through the help of a fellowship member "a lender with the fear of God in him Mr JASON RAYMOND, he was the man God sent to elevate my family from suffering. At first I thought it wasn’t going to be possible due to my previous experience until I received my loan worth $135,000.00 USD in less then 24hours. So my advise to anyone out there genuinely in need of a loan is to contact Funding Circle Loan INC through this official email:- fundingloanplc@yahoo.com OR Call/Text +14067326622 and be financial lifted.Een reactie plaatsen