ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 29 juni 2012

Introvert

Je hebt Denkers en Doeners. Denkers hebben een zachte stem, onderzoekende blik en "houden processen op". Ze werken het liefst alleen, doen graag een drankje met een goeie vriend, maar vinden groepsactiviteiten een verstoring van hun Zen. Doeners praten hard en veel, zijn sociaal en nemen snelle beslissingen. Bij een bank of advocatenkantoor wordt je opgeleid tot Doener. Op de Zuidas heet dat een Can Do persoonlijkheid. De cheerleader die elk moment in een radslag over het Gustav Mahler plein kan vallen, met de vuist op tafel slaat en 'hup ACTIE!' roept, ook als niet duidelijk is welke actie moet worden ondernomen. Een energieke, sociale octopus die lekker brainstormt met peers (om de gun-factor te bewaken), vuisten bokst met de baas en de secretaresse. Naast hem verbleekt, de toch al bleke, introverte Denker. In het boek Quiet (The Power of Introverts in a World That Can’t stop Talking) van Susan Cain wordt een lans gebroken voor de stille, teruggetrokken twijfelaar. Zonder hen zou de wereld volgens Cain verstoken zijn van de Apple computer, de relativiteitstheorie en de Zonnebloemen van Van Gogh. Die peinzende bleekneuzen komen in de zelfverkozen stille hoek namelijk nogal eens tot briljante ideeën. Het boek is een opsteker voor de zachtaardige Introvert die zijn hele leven de boodschap krijgt dat wikken en wegen en zelftwijfel tekenen zijn van onzekerheid. Beste Introvert, er is niks mis met je! 'In a gentle way, you can shake the world', zei de wijze Gandhi al. Tijdens mijn beoordeling kreeg ik onlangs de tip om me tijdens sectieoverleg meer te uiten, vaker mijn mond open te trekken. Ik had de neiging om alleen iets te zeggen als ik zeker wist dat wat ik zei correct was, en iets bijdroeg aan de discussie. In mijn naïeve overtuiging dacht ik dat dat ook de criteria waren om je mond open te trekken. Neehee. zuchtte mijn baas, het gaat om zicht-baar-heid! Hij vervolgde: dat is Visie Uitdragen. Ik knikte (dat doen introverte mensen, knikken, en pas achter hun bureau bedenken wat ze terug hadden moeten zeggen). Visie uitdragen, dat is praten, ook als je niet weet wat je precies wil zeggen. Vorige week schreef een van ons dat vingerwijzen progressie en snelhandelen tegengaat. En dat dat fout is. Een Zo Zuidas way of thinking. Dat leer je in de traineeklasjes bij banken, in de wandelgangen van partners. Niet te lang nadenken. Een cliënt zal nu eenmaal minder snel een rekening willen betalen met de post "Mijmeren - 4 uur en 34 minuten." We hebben nu een aantal jaren kunnen kijken naar de resultaten van daadkrachtig beslissen door banken en de praktische uitwerking daarvan door advocatenkantoren. Ik vraag me af, is het de tijd niet rijp voor de Introvert?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De grote zuidaskantoren lijken alleen maar te zoeken naar extraverte dominante mannetjes en vrouwtjes die overlopen van het zelfvertrouwen, met als gevolg dat iedere sollicitant zich zo voor gaat doen. Als ze dan eenmaal beginnen met werken blijkt dat ze toch niet zo dominant en extravert zijn. Gelukkig maar, want een groep met alleen maar dominante alpha mannetjes en vrouwtjes blijft niet lang een groep (zie de natuur). Het zou fijn zijn als de recruiters inzien dat het nu werkt omdat stiekem niet iedereen een dominante extravert blijkt te zijn. Dus: stop met het alleen maar zoeken naar dat ene typetje want in de realiteit blijken er veel meer verschillende mensen te werken en dat gaat prima.

En waarom wordt toch altijd maar weer gedacht dat een introvert iemand te weinig zelfvertrouwen heeft?! Ik zie heel wat extraverte dominante mensen die eigenlijk de hele dag alleen maar bezig zijn met zich extra(vert) druk te maken over wat anderen van hen vinden of hoe ze overkomen op anderen.

Anna (een soms extraverte introvert)

Anoniem zei

Ik sluit me bij de bovenstaande post van Anna aan :)

Anoniem zei

Meer mensen zouden moeten denken voordat ze spreken.. dat zou naast veel frustratie pas tijd besparen!

Een reactie plaatsen