Doorgaan naar hoofdcontent

Het nieuwe narcisme

Het is zomer en het weer maakt de grijze pakken op de Zuidas onzichtbaar. De mannetjes en vrouwtjes in de kantorenkolossen wachten met smart op de zomer. Dan kan er lang worden geluncht op het Strawinskyplein en geborreld op het terras van de Blauwe Engel. Want er is tijd zat. In de zomer is het altijd een beetje vakantie op de Zuidas. Een maand geleden, betekende een uur niet in je inbox gekeken, 35 ongelezen mailtjes. Nu is dat aantal gereduceerd tot 10, waarvan de helft bestaat uit reisverslagen van collega’s. De zomer geeft de Zuidasser dan ook tijd om te ‘reflecteren’. Reflectie op de Zuidas is een functioneringsgesprek met jezelf. Wat ging er goed? En wat kan beter? En het liefst doen we dat onder de noemer ‘Spiritualiteit’. Zoals mijn manager. Mijn manager is volgens eigen zeggen ‘Erg Spiritueel’. Vorige week is hij op aanraden van zijn vrouw naar een handlezer in Het Gooi gegaan. Erg verhelderend vond hij. Ze had in de reading gezien dat zijn huis erg opgeruimd was en dat er olijfgroene tinten waren aangebracht. Bovendien had ze zijn collectie donkerblauwe pakken in de kast zien hangen. Dat was het moment dat hij haar geloofde. Ze wist echt heel veel beweerde hij en ook zij kon zien dat hij zeer Spiritueel was. Iets wat hij natuurlijk al lang wist. Liet hij ons met een uitgestreken gezicht weten. ‘Goh’ antwoordden wij op zijn -waarom het niet gek is een handlezer te raadplegen- betoog. In de wandelgangen op de Zuidas en de periferieĆ«n is na Wanneer breekt die zomer nu eens aan , Spiritualiteit de nieuwe buzz. Nu het vrije markt denken niet meer brengt wat we er van verwachtten, nu iedereen nog steeds op ons neer kijkt in plaats van tegen ons op kijkt, nu het eigenlijk niet meer draait om oude normen en waarden, zijn we op de Zuidas verloren. Waar gaat het dan wel over? Om antwoorden te vinden, bekeren we ons en masse tot de Spirituele kerk. We kopen de Flow, volgen Reiki lessen en mediteren onszelf de energetische aardstralen in. En zijn allemaal Zeer Spiritueel en daarmee verheven boven de niet-spirituele provinciaal. Die heeft het niet begrepen. Maar waar het in bijna iedere andere vorm van religie om een ander (godheid) draait, verheffen we onder de noemer Spiritualiteit op de Zuidas onszelf tot hoger doel. Spiritualiteit is daarmee het nieuwe narcisme. En wij, hogepriesters van ons eigen ego. Nu maar hopen dat de zon doorbreekt, dan is die zomer misschien toch nog ergens nuttig voor. .

Reacties

Anoniem zei…
goed stukje!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!