ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comzaterdag 14 juli 2012

Mondje dicht

Het was geen goeie week voor de PVV. Er kwam meer bagger over de partij naar buiten in een week dan er in een jaar door Ganges stroomt. Voormalig Utrechts Statenlid Jos van Hal Scheffer werd dood gevonden in de bossen bij Zeist. Zelfmoord vanwege de vastgoedfraude die zijn vrouw en advocate mevrouw mr. Van Hal had opgetuigd, zo luidt het vermoeden. Eerder stapten Kamerleden Marcia Hernandez en Wim Kortenhoeven al op. Geert Wilders zou de partij besturen op een manier waar Kim Jong Il nog een lesje van kon leren, aldus Hernandez. Begrijpelijk als je figuren in je gelederen hebt zoals het Noord-Hollandse Statenlid Monica Nunes, waarvan ook deze week bekend werd dat ze meer dan 2000 teksten als ‘alle moslims terug naar het land van herkomst’ en ’joden hebben een goede neus voor geld’ op de extreem rechtse website stormfront.org had gepost Hoe houd je dat soort dingen in godesnaam onder de radar? De PVV werkt met angst en hanteert Stazi-achtige praktijken als we dissident Hernandez mogen geloven. Die verklaarde in NRC Handelsblad dat de PVV een persfunctionaris heeft die ,,alle persverzoeken op Noord-Koreaanse wijze controleert”. Maar de PVV firewall werkt niet meer zo goed. Langzaam brokkelt het gesloten bastion af. Op de Zuidas hebben we ook een firewall in de vorm van menselijk vlees. De marketing afdeling, noemen ze die. Als je bij een willekeurig Zuidas-kantoor begint leer je dat je buitenstaanders ogenblikkelijk hiernaar moet doorverwijzen. De marketing afdeling maakt afspraken met de pers voordat een analist, consultant of advocaat kan worden benaderd. De marketing afdeling zit ernaast als je toch een keer een voorgeschreven script mag oplezen tegenover een journalist. De marketing afdeling van een Zuidas-kantoor werkt doorgaans wel. Waarom? Omdat een bedrijfsafdeling alleen de gelederen op de Zuidas niet gesloten houdt. Echt gesloten blijft een bolwerk alleen door de cultuur. Door de intrinsieke overtuiging van degenen die tot die groep behoren. De meeste jongens en meisjes die beginnen op de Zuidas weten dat ze tekenen voor ‘beslotenheid’. Ze tekenen voor exclusiviteit. Zij komen uit een gesloten milieu waar de verhoudingen doorgaans ook hiërarchisch zijn. Zij klikken niet alleen uit angst. Zij vinden klikken ook niet netjes. De verantwoordelijkheid tegenover directe collega’s, is altijd groter dan die tegenover de maatschappij. Dat hebben ze al jaren geleden geleerd. Ons kent ons. En, er staat een beloning over. De Zuidasser wordt niet alleen monddood gemaakt, maar tekent krijgt er ook veel voor terug. Een salaris in zes cijfers en een leasebak. Dat maakt een beroepsgroep sexy. Wilders partij valt uit elkaar omdat die gebaseerd is op angst. De zwijgcultuur op de Zuidas houdt stand omdat die is gebaseerd op geloof in traditie. Die torpedeer je niet zomaar, alleen door zelfregulering voor advocaten af te schaffen en jongeren verplicht ethiek te laten volgen als vak op de universiteit. .

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus als ik het goed begrijp blijft de Zuidas geslotenheid in stand omdat het eigen gewin voor wie daaraan meewerkt groter is dan wat er te winnen valt met openheid?

Toch niet vreemd dat dan de (voor)oordelen over de graaicultuur en ZHHG ook in stand blijven.

Anoniem zei

Extrinsieke motivatie op en top.

Anna

Chris zei

@Zoza's
Als je inderdaad zo makkelijk rijk kunt worden op de Zuidas, zoals jullie met regelmaat beweren, waar zijn die miljonairs dan? Ik zie alleen maar werkende mensen tot over hun oren in de schulden. Een van jullie is daar zelfs het levende bewijs van.

Een reactie plaatsen