Doorgaan naar hoofdcontent

Festivalgangers

Vroegah, ergens in 2007, was de ideale Zuidasser een kruising tussen Arnie in GTST en Charlie Sheen in de film Wall Street. Een lekker studentikoos type, wiens party hoogtepunt ever, de intercorporale uit zijn derde jaar was. En vooruit, een eenmalig bezoek aan Mysteryland, gedurende de korte identiteitscrisis in 5 Gym, waarin de Palladiums even werden verruild voor Maxen en een stiekeme Cavello. Een feest voor de gemiddelde Zuidasser was het wanneer het bier vloeide, een brallerige coverband een matig swingende versie van Stevie Wonders Superstition ten gehore bracht en alle meisjes en jongens dezelfde spijkerbroek met polo droegen. Al hadden de meisjes voor de feestelijkheid een brede riem en grote oorringen ingedaan (de “Palmerie” look, voor de kenners). Maar, deze feestvreugde was na de sollicitatie verleden tijd. Was de Zuidasser in spe eenmaal aangenomen op de Zuidas, dan had hij dit vlammende party-bestaan voorgoed achter zich gelaten. De enige pillen die er nog geslikt zouden worden, waren Ibu’s na een avondje borrelen met kantoor, en vooruit, een Xanaxje, als de zenuwen na de drie allnighters even met ferme hand moesten worden teruggeduwd. Was je in 2007 een starter op de Zuidas, en hield je van een modderig veldje met een bandje op zijn tijd, van glowsticks en raven op Ibiza, dan hield je daarover wijselijk je mond. Festivals waren voor Alto’s. Ongewassen en on-cool. Festivals waren een no go area, waar kraker-achtigen zwemmersexzeem opliepen en naar schurftige alto-bandjes ging kijken. Niet Zuidas. Ergens in de jaren na de crisis is alles veranderd. Voorzichtig gingen de advocaten, bankiers, consultants een kijkje nemen op de buitenfeesten. Gewapend met een RayBan aviator of een voorzichtige retrobril. Soms zelfs met een gevlochten bandje in het haar. Op Facebook verschenen de eerste instagram foto’s van hippie-achtige jonge mensen. Lachend, op een kleedje. Net een Urban Outfitters reclame. Wie goed keek zag dat het Fleur was, van Tax. Of Rogier van Corporate Finance. Eerst nog alleen op Vrij op Vrijdag, en Day at the Park, waar je hipster kon spelen met je eigen mensen. Maar nu gaat de Zuidas Festivalganger global. Met vrienden naar Ibiza om te clubben is een rite of passage geworden, zonder welke je niet als normaal sociale Zuidasser kan worden beschouwd. En hallo, iedereen is inmiddels naar Melt geweest. Maar de lat gaat hoger. Het moet wel exclusief zijn, he. Leuk hoor, naar Exit. Maar ben je al naar KaZantip geweest? Nee, oh. OK. (..loser..) De officiele acceptatie van het Festival op de Zuidas was het Vrij op Vrijdag festival. Pompende beats op het Gustav Mahler plein. Compleet met dansende mensen op bankjes, een voorzichtig glowstick piepte boven de zee van grijs uit. We zijn helemaal niet corporate, volgzaam en traditioneel, leken we te willen zeggen, nee, wij zijn hartstikke Vrij! Maar dan wel met zijn allen binnen de hekken van hetzelfde festivalterrein. En binnen de grenzen van het weekend. Uiteraard. .

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!