ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 24 september 2012

A good enough job

Roemer, Van Haersma Buma, Wilders, Sap. Ze hebben allemaal verloren. De een feliciteerde de winnaars gracieus (Wilders), de ander sneerde (Sap). Maar gelukkig zijn we allemaal toch altijd een beetje winnaar en op zoek naar het volgende succes, het volgende geluk. Gelukkig zijn is een motje geworden. In de politiek maar ook op de Zuidas. De zelfhulpboeken en carriere coaches commanderen je je talenten te benutten en je ware zelf te vinden, want dan wordt je gelukkig. En dat is geen kattenpis. Want wat wil ik nou echt gaan doen? En op de Zuidas komt dat negen van de tien keer neer op een carrièremove. In welk beroep kan ik regelmatig gave Facebook posts plaatsen, krijg ik meer dan 50 likes en 20 comments van mijn 1.351 facebookvrienden. Promotor? Curator? Anchor woman bij BNN? In ieder geval niet in het beroep: Accountant. Ok. Je FB vrienden zijn de beroerdste niet. Als jij ‘Joehoe, baan geland als accountant’ post op Facebook, zal je heus wat virtueel gejuich voorbij zien komen. Maar na de vijfde post met strekking: ‘Vandaag de financiële red flags uitgezocht bij een middelgrote ijzerertsfabriek’, zijn ook je filantropische facebookvrienden ver te zoeken. Er zijn maar weinig twintigers en dertigers die er van dromen om dagenlang verstopt te zitten in bergen papier. Daarom is je droombaan vinden, op de Zuidas de kruistocht in krijtstreep. We proberen er koortsachtig achter te komen wat onze ideale baan is. overtuigd dat we deze week erachter gaan komen wat ons hogere levensdoel is. Waarheen leidt de weg, maar dan met een creatieve loopbaancoach en een zelfhulpboek. Bijna dertig of nog erger: de dertig al voorbij en nog steeds niet die droombaan gevonden. We raken gestresst, want onze leeftijd haalt ons in. Zijn we niet de nieuwe modeblogger/Vogue fotograaf/goede doelen in Tibet oprichter voor ons veertigste, dan zijn we straks 40 en mislukt. Je kunt dan dagelijks op het perron van Hilversum Noord rondhangen in de hoop met rimpels en botox toch nog als de nieuwe Sophie Hilbrand te worden gecast. Of sfeerimpressies schieten op de gracht voor de deur van Foam. Nog een paar jaar investeren, wie weet lukt het dan straks. Want, hé. veertig is het nieuwe dertig, toch? Maar misschien moeten we beginnen met een baan niet te identificeren met onszelf. Misschien is een ‘goodenough job' ook echt wel okay. En gestresst raken van de zoektocht naar ‘the perfect job’ niet zo okay. En misschien was dat tegeltje op de wc van je tante zo gek nog niet: Ik leef niet om te werken, maar ik werk om te leven. Dan heb je in ieder geval ook tijd om op Facebook rond te struinen en de updates van je vrienden te liken. Ook van die ene vriendin die nog wel als accountant werkt.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben ik de enige die een redirect loop krijgt in Chrome op dit blog (Mac OS X, met of zonder cookies)? Firefox & Safari werken wel normaal...

Anoniem zei

Nee, daar heb ik ook regelmatig last van. Kan een van de dames de charmes in de strijd gooien om een IT-er zo ver te krijgen dat-ie dat voorgoed oplost?

Anoniem zei

Wat die 30-ers met "waarheen, waarvoor" levensvragen nodig hebben is een kind. Ga 'ns in een verloren uurtje langs bij de Prenatal, ruik dat talcpoeder, zie die mooie kinderwagens, visualiseer dat schattige wolkje in een "I love mama" romper, en leg dat naast futiele droombaan fantasietjes.
Concentrates the mind wonderfully dames!

Anoniem zei

Voor die twee blogjes per maand? Daar helpt een kind krijgen niet aan, dat is ZoNietZuidas. Ik zeg counselling! Een coach, zielenknijper of dwangopname zal goed doen. Realiseer je maar dat je echt bent overgeschoten op je etagewoninkje met je merkkleertjes, kleinburgerlijke zuidasoverpeinzinkjes, vrijmi-teveel-bo's en politiek-correct-gematigd-linkse wereldverbeteraarsideetjes. Ga een schooltje bouwen in Tanzania of start een hamstersanatorium in Nigaragua als je zo graag je droombaan hebt, ga triangelspelen bij Rieu en de wereld zien. ZoZuidAs? Das war ein mal!

Een reactie plaatsen