Doorgaan naar hoofdcontent

A good enough job

Roemer, Van Haersma Buma, Wilders, Sap. Ze hebben allemaal verloren. De een feliciteerde de winnaars gracieus (Wilders), de ander sneerde (Sap). Maar gelukkig zijn we allemaal toch altijd een beetje winnaar en op zoek naar het volgende succes, het volgende geluk. Gelukkig zijn is een motje geworden. In de politiek maar ook op de Zuidas. De zelfhulpboeken en carriere coaches commanderen je je talenten te benutten en je ware zelf te vinden, want dan wordt je gelukkig. En dat is geen kattenpis. Want wat wil ik nou echt gaan doen? En op de Zuidas komt dat negen van de tien keer neer op een carrièremove. In welk beroep kan ik regelmatig gave Facebook posts plaatsen, krijg ik meer dan 50 likes en 20 comments van mijn 1.351 facebookvrienden. Promotor? Curator? Anchor woman bij BNN? In ieder geval niet in het beroep: Accountant. Ok. Je FB vrienden zijn de beroerdste niet. Als jij ‘Joehoe, baan geland als accountant’ post op Facebook, zal je heus wat virtueel gejuich voorbij zien komen. Maar na de vijfde post met strekking: ‘Vandaag de financiële red flags uitgezocht bij een middelgrote ijzerertsfabriek’, zijn ook je filantropische facebookvrienden ver te zoeken. Er zijn maar weinig twintigers en dertigers die er van dromen om dagenlang verstopt te zitten in bergen papier. Daarom is je droombaan vinden, op de Zuidas de kruistocht in krijtstreep. We proberen er koortsachtig achter te komen wat onze ideale baan is. overtuigd dat we deze week erachter gaan komen wat ons hogere levensdoel is. Waarheen leidt de weg, maar dan met een creatieve loopbaancoach en een zelfhulpboek. Bijna dertig of nog erger: de dertig al voorbij en nog steeds niet die droombaan gevonden. We raken gestresst, want onze leeftijd haalt ons in. Zijn we niet de nieuwe modeblogger/Vogue fotograaf/goede doelen in Tibet oprichter voor ons veertigste, dan zijn we straks 40 en mislukt. Je kunt dan dagelijks op het perron van Hilversum Noord rondhangen in de hoop met rimpels en botox toch nog als de nieuwe Sophie Hilbrand te worden gecast. Of sfeerimpressies schieten op de gracht voor de deur van Foam. Nog een paar jaar investeren, wie weet lukt het dan straks. Want, hé. veertig is het nieuwe dertig, toch? Maar misschien moeten we beginnen met een baan niet te identificeren met onszelf. Misschien is een ‘goodenough job' ook echt wel okay. En gestresst raken van de zoektocht naar ‘the perfect job’ niet zo okay. En misschien was dat tegeltje op de wc van je tante zo gek nog niet: Ik leef niet om te werken, maar ik werk om te leven. Dan heb je in ieder geval ook tijd om op Facebook rond te struinen en de updates van je vrienden te liken. Ook van die ene vriendin die nog wel als accountant werkt.

Reacties

Anoniem zei…
Ben ik de enige die een redirect loop krijgt in Chrome op dit blog (Mac OS X, met of zonder cookies)? Firefox & Safari werken wel normaal...
Anoniem zei…
Nee, daar heb ik ook regelmatig last van. Kan een van de dames de charmes in de strijd gooien om een IT-er zo ver te krijgen dat-ie dat voorgoed oplost?
Anoniem zei…
Wat die 30-ers met "waarheen, waarvoor" levensvragen nodig hebben is een kind. Ga 'ns in een verloren uurtje langs bij de Prenatal, ruik dat talcpoeder, zie die mooie kinderwagens, visualiseer dat schattige wolkje in een "I love mama" romper, en leg dat naast futiele droombaan fantasietjes.
Concentrates the mind wonderfully dames!
Anoniem zei…
Voor die twee blogjes per maand? Daar helpt een kind krijgen niet aan, dat is ZoNietZuidas. Ik zeg counselling! Een coach, zielenknijper of dwangopname zal goed doen. Realiseer je maar dat je echt bent overgeschoten op je etagewoninkje met je merkkleertjes, kleinburgerlijke zuidasoverpeinzinkjes, vrijmi-teveel-bo's en politiek-correct-gematigd-linkse wereldverbeteraarsideetjes. Ga een schooltje bouwen in Tanzania of start een hamstersanatorium in Nigaragua als je zo graag je droombaan hebt, ga triangelspelen bij Rieu en de wereld zien. ZoZuidAs? Das war ein mal!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!