ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 29 oktober 2012

Laat die niettang liggen!

Jos van Rey, Eric Staal en Jessica Harper van Lloyds bank, die miljoenen declareerde. De sjieke mannen en vrouwen die de pagina’s van deze krant bevolken en van grote hoogtes diep zijn gevallen zijn niet meer bij te houden. En iedere keer is weer de vraag: Hoe kan dit worden tegengegaan? Die vraag hield mij gister ook bezig. Op het kopieermachine lag een declaratierapport voor client cadeaus. Afzender? Mijn manager. Bedrag? 108 euro. Op het creditcardbonnetje van afgelopen donderdag stond ook keurig hetzelfde bedrag: 108 euro. Niks mis mee. Er wordt zo veel gedeclareerd, behalve dan dat onze afdeling vrij weinig cliënten ziet en zijn vrouw afgelopen zaterdag jaris was. Haar lievelingsgeur is Chanel 5 en kost precies 108 euro. De man of vrouw van de finance afdeling zal dit niet weten. Hij krijgt het bedrag dus gewoon terug op zijn rekening gestort. Mag dit? Waarschijnlijk niet, maar waar ligt de grens? Mijn moeder nam wel eens een pen mee naar huis. Ik heb ook wel eens een niettang mee naar huis genomen. Op de Zuidas is het ook niet heel vreemd als je je vrouw meeneemt op zakenreis naar Dubai en ook voor haar de vlucht en hotel declareert. Waarom wel etentjes en niet een keer per jaar een flesje parfum? Denkt mijn manager misschien. Hij heeft weinig zakenreisjes die vaak niet verder gaan dan Frankfurt. Niet intercontinentaal en dan krijg je dus geen Delfts blauw KLM huisje, waar zijn vrouw zo gek op is. De grens is per bedrijf verschillend en is vaak ‘common sense’. En dat is precies het probleem. Er wordt vertrouwd op eigen inzicht. En als het okay is om je vrouw mee op zakenreis te nemen is het dan ook okay dat die vrouw een verjaardagscadeau van de baas krijgt? Misschien wel. En als de norm van het bedrijf aangeeft dat het okay is om een pen mee te pakken is het dan okay om een niettang mee te pakken? En als de norm van het bedrijf aangeeft dat het okay is om dure whiskey tijdens een klant event te declareren is het dan okay voor Jessica Harper om een huis te declareren? En als het okay is om met je vrouw naar Saint Tropez te gaan in het huis van je zakenrelatie omdat het ook een goede vriend is, is het dan ook okay om meer dan alleen die vakantie te krijgen? Misschien hebben we het nodig om af en toe met ons geweten geconfronteerd te worden. Zoals de waarschuwingen op de pakjes sigaretten, maar dan op het scherm op het Strawinsky plein ‘Laat die niettang liggen!’ afgewisseld met ‘Weet u zeker dat u dat bedrag eerlijk heeft gedeclareerd? Wedden dat het werkt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik, jan-met-de-pet, vind dat dus absoluut niet oké!. Het meenemen op de zakenreis niet (tenzij ze zelf betaalt), het declareren van het verjaarsdagscadeau niet. En het meenemen van de pen ook niet. Tenzij expliciet gezegd is dat dat mag.

Jullie vinden dat misschien normaal daar op de zuid-as, maar ik, gewone nederlander, vind dat oplichterij. Want linksom of rechtsom komen die centen dus wel uit mijn zak.

Stelletje misselijkmakende profiteurs.

Anoniem zei

Wat een zielige kleine krabbelaar is die baas van jou! Als ik alle verhalen over de Zuidas mag geloven zit hij ver in de "6 digit salary" categorie. Dat-ie dan die lullige 108 euro niet gewoon uit z'n zakgeld betaald maar het bij de firma vandaan meent te moeten halen tekent hem meer dan wat ook.

Weet je zeker dat je voor die schrieper wil blijven werken? Wat een zielepoot is die vent,zeg!

Mieke de Groot zei

Dat heet dus niet "declareren", maar "diefstal" en is reden voor ontslag op staande voet (art. 7:677 lid 1 e.v. BW). Hoe kan een client vertrouwen op de integriteit van zijn advoca(a)t(enkantoor) op deze manier? Er is maar 1 grens: alles wat niet van jezelf is daar blijf je vanaf (en declareer je ook niet), de salarissen zijn al hoog genoeg op de Zuidas!

Een reactie plaatsen