ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 11 oktober 2012

Vijftig tinten grijs

In een keurig jurkje leunt Collega J. naar voren. Op een uitademing fluistert ze in mijn oor. “Ik heb ze in een ruk uitgelezen.” Ik kijk naar de bar, waar drie boeken in een AKO verpakking liggen. Het is de Fifty Shades of Grey trilogie die ik net op mijn verjaardagborrel van een mannelijke collega cadeau kreeg. Ik kijk weer naar J, die me nu intens aankijkt. Als onze blikken kruisen krijg ik zelfs een samenzweerderige knipoog toegeworpen. “Wacht jij maar meisje,” zegt die knipoog. “Na een avondje lezen begrijp je precies wat ik bedoel.” Ik word er wee van. En het is niet de eerste keer dat ik dit gevoel krijg. Buttplugs, zei een secretaresse een maand geleden droog, toen ik me afvroeg wat het verschil was tussen Fifty Shades en de bouqetreeks. “Er zijn buttplugs.” Vraag dan nog maar eens om een extra kopie van een verweerschrift. Bondage-praat is het nieuwe bonding met je collega's in 2012. Voor degenen die echt alleen maar de Ondernemingsrecht lezen. “Fifty Shades” is een boekenreeks die draait om een sadomasochtistische relatie tussen Anastasia, een nogal onvolwassen irritante studente (en maagd) en Christian, type sociopathische hedgefundmanager. Christian is 28 en miljardair. Het boek voert al maanden de bestsellerlijsten van Amerika en Europa aan, er zijn nu wereldwijd 40 miljoen exemplaren van verkocht. Christian rekruteert Anna als zijn seksslaaf, ze tekenen een contract (wel weer zo Zuidas) en spanky time kan beginnen. Talloze analyses zijn gewijd aan het enorme succes van de boeken waar schrijfster Erica James naar schatting een miljoen dollar per week aan royalties mee verdient. Is Fifty Shades het bewijs dat vrouwen, bonussen en boardrooms ten spijt, stiekem dromen van onderdanigheid? Dromen we van Christian Grey, de rijke machtige man, die in control is? Nee, niet echt. Een rijke man met een zweepje is niet de ambitie van de meeste vrouwen die naast me staan bij de Blauwe Engel. Een leuke vent met een goede baan wel. Want hoe we mannen soms ook bekritiseren omdat ze volgens ons altijd op zoek gaan naar knapper en jonger, wij kunnen er ook wat van. Wij hebben zelf liever ook geen vent die het beduidend minder goed doet in de career stakes dan wij. Een kennis die ik laatst tegenkwam en die het mid-dertig en met rammelende eierstokken had uitgemaakt met haar vriend gaf als een van de redenen voor het stuklopen van de relatie aan dat "het misschien lullig klonk, maar je toch moet kijken of een man de kar kan trekken." Haar vriend is maatschappelijk werker. Mind you, ze is zelf een tandarts, die makkelijk een grote familie zou kunnen onderhouden van haar salaris. Jonge vrouwen lijken gelukkig in niets op de hulpeloze naieve meisjes uit de bouqet reeks en Fifty Shades, waarom houden we die illusie dan toch een beetje in stand? .

1 opmerking:

Eva zei

Omdat mannen graag hun mannelijkheid willen kunnen tonen en dat gaat nou eenmaal beter als je hulpeloos overkomt. Soms moet je ze dat ook even gunnen.

Een reactie plaatsen