ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 5 november 2012

Bad Boy

Als je advocaat bent en je komt op een familiefeestje, dan kun je de volgende evergreens afstrepen: 'Hoe kun je met een stalen gezicht een moordenaar verdedigen?' (Ik doe ondernemingsrecht...) En, na een glaasje jenever: 'Het recht geldt voor de rijken! Die kunnen een goeie advocaat krijgen.' (Ik kom nooit in de rechtszaal.) En dan: 'Als ik ooit in de cel belandt en ik heb een pot met geld, dan bel ik Brammetje.' Een advocaat is voor de meeste mensen: Abraham Moszkowicz. Een lik Berlusconi, een schep martelaarschap en het vermogen een traan te laten op tv en toch een viriele macho te zijn. Dat Jort hem maffiamaatje noemde deed hem pijn. Ongeacht wat Jort bedoelde, en of dat klopte of niet, Moszkowicz heeft een Siciliaanse charme. Niets om je voor te schamen in dit grauwe landje, waar het testosteron niet gebruikt wordt voor het versieren van knappe meisjes van dertig. Maar zich ophoudt in stiekeme old boys networks en ongemengde corpsclubjes. Nederland kent foutere advocaten. Dat een kantoor het tarief van een partner rekent en het werk door een stagiaire laat opknappen is een volstrekt gangbare praktijk op de Zuidas. Dat cliënten boos zijn omdat ze niet genoeg aandacht krijgen van een partner en het moeten doen met de nerveuze babyface-stagiaire is pagina een in Lief Dagboek van iedere stagiaire. Dat de tuchtraad Moszkowicz straft is misschien terecht, maar riekt naar hypocrisie. Net nu er een Wetsvoorstel naar verscherpt toezicht op de advocatuur aankomt, wordt het symbool voor de advocatuur van het tableau geschrapt. Wij kunnen prima in ons eigen vlees snijden. Beste Raad van Toezicht, wanneer komt u eens op bezoek op de Zuidas? Liever een maffiamaatje dan een Broodje-kaas-en-glaasje-karnemelkschurk. Die zijn streken verstopt achter een porseleinen laagje socialisme, een smakeloze lunch met een nattige kadet kaas, en een slechtzittend pak. Liever de theatrale schopperij, het 'Waarom moeten ze MIJ hebben?' het Abject en Infaam van Bram dan de anonieme maffiapraktijken van bestuurders die als een muis achter de kast wegschieten op het moment dat de beerput opengaat. Moszkowicz is, in tegenstelling tot wat de Nederlander denkt, niet de standaard advocaat. Die laatste is vaak hopeloos saai, een beetje benepen en met samengeknepen-billensyndroom in de grond aan het wroeten naar risico's. En zowel op de Zuidas als in het bestuur verbergen de engste schurken zich liever achter een non-descripte krijtstreep dan toeterend in een sportauto in de P.C. Het Nederlandse bestuur kent genoeg 'maffiamaatjes', maar ze ruiken vast niet zo heerlijk als Moszkowicz.

2 opmerkingen:

P. Fraser zei

Misschien moet er inderdaad geen controle méér komen. zo krijg ik minder werk. Of is dat net zo greedy als de in het algemeen bekende en bange gevestigde orde? Dé Zuidas immers is mediatechnisch een meervoudig spiegelbeeld in verborgen Orde. Now we are talking.

Anoniem zei

Nou ja zeg! Is dit artikel vanuit een sarcastische toon geschreven of menen jullie dit echt? De enige juiste maatregel m.b.t. Bram is schrappen. Die man acht zichzelf beter dan wie dan ook en is ook niet van plan om ook maar enige kritiek te dulden. Maar ondertussen wel overal tegenaan schoppen. Los van de grote bedragen die hij niet melde, behaalde hij ook jaren niet de benodigde opleidingspunten en heeft hij behoorlijke uitspraken gedaan richting rechters waaruit je gerust mag concluderen dat hij geen enkel respect heeft voor de rechtbank.Als voorbeeld:Dion Bartels is om minder dan dat geschrapt. Waarom zou je hem romantiseren? Omdat hij niet de standaard saaie advocaat is omdat hij mag aanschuiven bij Boulevard?

Een reactie plaatsen