ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 27 november 2012

Het merk Jij en Ik

Relaties, hoe zit dat eigenlijk op de Zuidas? Je bent net afgestudeerd, cum laude misschien. In ieder geval ben je eager, ambitieus en samen op weg naar een mooie baan in grijze tijden. Vroeger, zullen je ouders je hebben verteld, ging het allemaal heel anders. Je ma was al afgestudeerd en werkte zodat pa zijn bul kon halen. Of, je pa studeerde af toen je ma je in een sinaasappelkistje had toegedekt met een katoenen luier. Ze vierden het afstudeerfeest met een baby en bier. Schattig en solidair. Nu zijn de afstudeerborrels zonder baby's, maar met smalle tailles en een dot “haha, nu zijn we afgestudeerd, maar nog lang niet echt “grown up''.' Het doel is niet, zoals vroeger, om samen een leven op te bouwen. Het doel is om jezelf neer te zetten, als merk. En dan te kijken of je samen als merk door de deur kan. In dat kader is het belangrijk, past de uitstraling van je lief bij jouw persoonlijke merk, doen jullie het goed op een semi spontane facebook foto? Dat ligt eraan. Zit je samen op de Zuidas en heb je een heimwee relatie? Dat is een relatie die je bent aangegaan toen je nog samen het tentamen burgerlijk procesrecht maakte, kotste in de prullebak van zijn studentenkamer en als vaste dates de studentengala's met bierschoenen afstrompelden. Als je nog niet hebt los kunnen laten dan zit je in de relatie equivalent van Titanic, Never let go, Jack. Nu doe je samen een advocaat-stage. Geen gave teksten op de borrel, want je vult beide word-modellen in, en geen van jullie kan de creatieve side kick spelen. Maar, met beiden een rechtenbul ben je in ieder geval een consequent merk met een gelijke inkomensstroom. Of ben je de “ik ben de serieuze van de twee” relatie? Je wederhelft zit in een startup of heeft een creatieve roeping. Dat geeft jullie merk samen een leuk "randje". Tuurlijk support jij de artistieke oprispingen van je vriendje. Het is heel belangrijk dat hij zijn ding kan doen. Jij buffelt wel, toch? Voor de hypotheek van jullie 120m2je, hij wordt toch de nieuwe Banksy? Maar kan je iemand dragen op jouw nieuwverworven salaris zonder dat daar een binnen enkele maanden behaalbare beloning tegenover staat? Een mooie baan, of een tentoonstelling bij foam? De financiele verantwoordelijkheid dragen voor je geliefde was misschien vroeger volstrekt normaal en voelde als no biggie. Als je nu een paar maanden in je eentje de hypotheek draagt is dat als een heet hangijzer om je nek. Nooit hebben we voor iemand anders hoeven zorgen dan onszelf. Deze verantwoordelijkheid voelt ongekend zwaar, maar het alternatief is om alleen op zoek te gaan naar een gegarandeerd rendement (een bankier of advocaat net als jij). Of, zijn wij de eerste generatie die tegen wil en dank zal moeten investeren omdat onze geliefden misschien niet meteen de gave baan hebben die we willen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Naja, je zou natuurlijk ook gewoon voor iemand kunnen gaan die leuk is, ongeacht zijn baan / inkomsten, maar dat is in de conservatievere kringen natuurlijk uit den boze.

Vrouwen hebben een nogal lange lijst van eisen die veel te vaak onrealistisch is. Mannen willen over het algemeen gewoon een lekker wijf dat niet zeurt. Vandaar dat bovenstaand stuk ook alleen door een vrouw geschreven kon worden.

Een reactie plaatsen