ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 13 november 2012

Noedels, geen donuts

Wat doet Ohio? Waarheen swingt Texas? Dat hoorde je nou niemand vragen over Jiangxi en Qinghai vorige week. Toegegeven, in de twee Chinese provincies valt minder te swingen. De 2270 afgevaardigden die naar het CCP partijcongres afreisden waren allang op mysterieuze wijze uit de tachtig miljoen stemgerechtigde leden gefilterd (denk: sloten rijstwijn, kisten bijna gouden Goesjie-horloges en wat bouwvergunningen links en rechts). Maar toch. Tien bijlagen per Nederlandse krant over de VS, de politieke sentimenten van iedere maïskorrel in Ohio werden gepeild. Ook zonder superstorm Sandy regende het Obama op de voorpagina’s en woensdag werd er ontbeten met donuts en cereals, niet met noedels.

'Dat komt omdat Obama zo’n mediageniek persoon is,' gaf een Amerikaanse collega als verklaring voor het overdreven rood-blauw sentiment. Daar kan je vraagtekens bij plaatsen, maar dat is niet de ware reden. Ook Bomama met haar strakke armen en volkstuincampagne speelt maar een bescheiden rol.

Het regent nog steeds stars en stripes op de Nederlandse tv omdat de veertigjarige conservatieve witte man met gezin, de Romneystemmer, nog steeds de economie en het publieke debat in Nederland beheerst. De big dick swingers, de Zuidas-Partners, zijn opgegroeid in een tijd dat Kennedy een soort Heath Ledger was en de Sovjetunie de as van het kwaad.

En dat is achterhaald.

Want zo groot is de VS straks niet meer. De Chinsese economie heeft de Amerikaanse al in 2018 verslagen volgens The Economist. China produceert 30 procent van het bbp van de wereld in 2030; de VS nog maar 16 procent.

Ander nieuws dat ondergesneeuwd dreigde te raken vorige week: ING schrapt meer dan 2.000 banen. Bij een andere Nederlandse zakenbank valt het dagblad dat u nu leest ook al niet meer gratis op de deurmat en worden de lonen vier jaar lang bevroren. Jonge analisten verworden tot verdrietige kantoorvarens met geen andere taak dan het uitzitten van hun tweejarig contract.

 'Het is niet dat we minder hard moeten werken, maar iedere pitch klapt, klaagt een bevriende bankier. Hij vreest uitstroom naar Londen en Zwitserland. Toch zal dat wel meevallen. Het Zwitserse UBS schrapt binnenkort 10.000 banen. In China daarentegen, creeert HSBC 15.000 banen nieuwe banen vanaf dit jaar.

De toekomstige president van China, Xi Jinping, studeerde nog aan Harvard. Dat was een man met visie, dertig jaar terug. Een beetje bankier van nu verruilt een MBA in Boston voor een talencursus in Bejing. Een heel recessieproof alternatief bovendien.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen