Doorgaan naar hoofdcontent

Noedels, geen donuts

Wat doet Ohio? Waarheen swingt Texas? Dat hoorde je nou niemand vragen over Jiangxi en Qinghai vorige week. Toegegeven, in de twee Chinese provincies valt minder te swingen. De 2270 afgevaardigden die naar het CCP partijcongres afreisden waren allang op mysterieuze wijze uit de tachtig miljoen stemgerechtigde leden gefilterd (denk: sloten rijstwijn, kisten bijna gouden Goesjie-horloges en wat bouwvergunningen links en rechts). Maar toch. Tien bijlagen per Nederlandse krant over de VS, de politieke sentimenten van iedere ma├»skorrel in Ohio werden gepeild. Ook zonder superstorm Sandy regende het Obama op de voorpagina’s en woensdag werd er ontbeten met donuts en cereals, niet met noedels.

'Dat komt omdat Obama zo’n mediageniek persoon is,' gaf een Amerikaanse collega als verklaring voor het overdreven rood-blauw sentiment. Daar kan je vraagtekens bij plaatsen, maar dat is niet de ware reden. Ook Bomama met haar strakke armen en volkstuincampagne speelt maar een bescheiden rol.

Het regent nog steeds stars en stripes op de Nederlandse tv omdat de veertigjarige conservatieve witte man met gezin, de Romneystemmer, nog steeds de economie en het publieke debat in Nederland beheerst. De big dick swingers, de Zuidas-Partners, zijn opgegroeid in een tijd dat Kennedy een soort Heath Ledger was en de Sovjetunie de as van het kwaad.

En dat is achterhaald.

Want zo groot is de VS straks niet meer. De Chinsese economie heeft de Amerikaanse al in 2018 verslagen volgens The Economist. China produceert 30 procent van het bbp van de wereld in 2030; de VS nog maar 16 procent.

Ander nieuws dat ondergesneeuwd dreigde te raken vorige week: ING schrapt meer dan 2.000 banen. Bij een andere Nederlandse zakenbank valt het dagblad dat u nu leest ook al niet meer gratis op de deurmat en worden de lonen vier jaar lang bevroren. Jonge analisten verworden tot verdrietige kantoorvarens met geen andere taak dan het uitzitten van hun tweejarig contract.

 'Het is niet dat we minder hard moeten werken, maar iedere pitch klapt, klaagt een bevriende bankier. Hij vreest uitstroom naar Londen en Zwitserland. Toch zal dat wel meevallen. Het Zwitserse UBS schrapt binnenkort 10.000 banen. In China daarentegen, creeert HSBC 15.000 banen nieuwe banen vanaf dit jaar.

De toekomstige president van China, Xi Jinping, studeerde nog aan Harvard. Dat was een man met visie, dertig jaar terug. Een beetje bankier van nu verruilt een MBA in Boston voor een talencursus in Bejing. Een heel recessieproof alternatief bovendien.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!