ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 4 december 2012

De perfecte wereld

De Zuidas- Jeugd van Tegenwoordig gaat met geknepen billen naar kantoor. Doet meer aan face time, blijft onnodig hangen tot ver na het moment dat de puree in de bedrijfskantine is geserveerd en zit al klaar achter het bureau voor de rest van de sectie het yoghurtje naar binnen heeft gesloeberd. Puree? Ja puree is het nieuwe sushi; klein bij-effect van de crisis. Stagiaires onderscheiden zich door service. Ze zijn toch allemaal even intelligent sinds de selectiecriteria zijn aangescherpt. Zo omschreef een collega onlangs de verandering op kantoor na vier jaar crisis: Zenuwachtiger. Ook voor mij zijn er dingen veranderd. Wakker worden gebeld om 7 uur ’s ochtends is geen uitzondering, na een concert bel je ook om elf uur ’s avonds die cliënt nog even terug. Is dat nodig? Nee, maar ze kunnen het vragen nu. Het is ruim vier jaar geleden dat zakenbank Lehman Brothers omviel. De advocaat stagiaires die aan het begin van de crisis een contract binnensleepten, lopen rond deze tijd tegen de einddatum aan. Toen was het alleen de vraag of het een enkelvoudig dipje was of dat het twee jaar broekriem aanhalen werd. Met een contract van drie-en-een-half jaar zaten zij sowieso goed. Dachten ze. Nu weten we dat we niets weten. Dat de economie net weer is gekrompen. En dat maakt de jongelingen zenuwachtiger dan een roedel eekhoorns on speed. En dat is jammer, want door zenuwen maak je fouten. Neem ‘slodderwetenschapper’ Diederik Stapel. Veel mensen denken dat de fraude van zo’n man een op een te rijmen is met zijn karakter. Leugenaar, narcist, sociopaat. Maar zoals er terecht wordt opgemerkt is er ook overal in de wetenschap een grote druk om te publiceren, in de jacht op vaste aanstellingen en onderzoeksbudgetten. En onder deze grote druk, ga je niet mekkeren over een vaag omschreven controlegroep, verbasterde namen, en schrijffouten. Je bent al blij als derde auteur van het artikel te worden genoemd. En voor de Zuidas geldt hetzelfde: ga jij mekkeren over schoonheidsfouten in een contract, met de vork geschreven uren of irreële werktijden als je contract bijna verloopt? Een op de acht jonge Nederlanders heeft een burn out. Waarschuwingssignalen: geen concentratie en relativeringsvermogen, focus op details en veel ‘sloppy’ foutjes. Oorzaak: geen goede werk/privé balans, hang naar perfectionisme en een te hoge werkdruk. De verklaring die Stapel deze week gaf zou veel jonge Zuidassers misschien niet eens zo vreemd in de oren klinken. ,,Ik heb een wereld gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte en alles een inzichtelijk succes was. De wereld was perfect. Precies zoals verwacht, voorspeld, zoals gedroomd. Op een vreemde, naïeve manier, dacht ik dat ik iedereen hier een plezier mee deed.” Partners, als u stagiaires na achten nog op de sectie ziet, stuur ze dan naar huis.

1 opmerking:

Bijles zei

Het zijn moeilijke tijden voor studente die nu afstuderen. 4 jaar geleden toen we met onze studie begonnen, dachten wij dat de vraag naar arbeidskracht toe zou nemen. Maar helaas het blijkt niet zo te zijn.

Een reactie plaatsen