Doorgaan naar hoofdcontent

Ongevraagd Advies

Er is niks mis met een snack op een verloren kantoormiddag rond vieren. Wanneer je bloedsuikerpeil lager is dan de AEX in crisistijd is het moment aangebroken voor een ouderwetsch suikershot uit de Suykerpot. En dan kan je er maar beter flink voor gaan, dat wil zeggen, een chocoladereep, in plaats van die mottige appel en drie mueslirepen. Zo om de dag zie ik het meer als het opvoeren van de stofwisseling. Op selderijstengels alleen wordt je verbranding namelijk ontzettend lui. Op die bewuste dag pak ik mijn portemonnee en loop naar de automaat voor het komende chocoladeshot. Nadat ik mijn groen verpakte vriendje B. tevreden uit de machine vis draai ik me om. Mijn neus botst tegen de gok van collega S. die me heeft opgewacht bij de automaat. Ze trekt haar hoofd naar rechts, als een papegaai. 'He. Wat doe jij nou? Ik dacht dat jij altijd zo gezond at. Weet je wat er in zo´n reep zit? Weet je wat een goeie snack om vier uur is? Een rijstewafel." In de opborrelende woede hoor ik nog net iets over de glycemische index van de rijstewafel. Het vervelende is dat ik pas weet wat ik had moeten zeggen als ik terug achter mijn computer zit. Is altijd zo. Ongevraagd advies komt als een snelle linkse uit het niets. Pas als je oog paars is verkleurd besef je je: potverdrie, ik ben gehoekt! Ongevraagd advies komt op vragen waar de adviesgever op dat moment zelf mee zit. Je vertelt aan de lunchtafel over je leuke appartementje in die hippe buurt. De ongevraagd adviesgever verslikt zich in zijn broodje en sputtert dat het echt achterlijk is om zoveel huur te betalen, en dat alleen maar voor een A-locatie. Een lo-ca-tie. Belachelijk! Wat de ongevraagd adviesgever niet vertelt is dat hij zelf al vijf jaar in een grauwe flat wacht op het moment dat het eindelijk leuk zal worden in zijn suffe buurt. Die is namelijk al ´in opkomst´ sinds de industriĆ«le revolutie. Projectie, noemen ze dat in pseudopsychologische termen. Ongevraagd advies begint meestal met woorden als 'Als ik jou was dan…'Maar je bent mij niet, denk ik dan, en waarom doe je aan identiteitsruil? Of, 'Weet je wat ik zou doen?' Nee, en dat vroeg ik ook niet! Soms bedekken ze het ongevraagd advies met het verdacht neutraal lijkende 'Misschien is het goed als…' En ten slotte het oervelende 'Als je het mij vraagt…' wanneer je helemaal niets hebt gevraagd. Er is maar een juiste reactie op ongevraagd advies. Dezelfde reactie die je geeft als je kat trots met een halfdooie muis aan komt zetten. Heel aardig van je Vlekje, dat knaagdier in ontbinding, maar ik leg het even daar, ok? In de kliko. Nee ik ga er niets mee doen. Ook al kijk je er zo trots en voldaan bij. In de mensen wereld vertaalt zich dat zo: je kijkt de OAG-er aan en spreekt de volgende mantra uit. 'Goh interessant.'En dan: 'Ik houd het in mijn achterhoofd.' Precies, het achterhoofd, de Kliko van je hersenpan. Al die ongevraagde adviezen parkeer je naast de proefwerkmaterieMaatschappijleer uit de derde, die je ook al weer jaren bent vergeten. .

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!