ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 3 januari 2013

Het was de nacht voor Kerst

En het was stil op de Zuidas. Een eenzame starbucksbeker rolde over het Gustav Mahlerplein. Geen gerammel van tikkende vingers op het keyboard. Het enige geluid dat je hoorde was het verveelde geklik van een wijsvinger op de muis. En dat van de net iets te zenuwachtige vragen bij het koffieapparaat: “Heb jij het druk.” En het schichtige antwoord: “Ja, hoezo? Heb jij het niet druk dan?” Als je beter luistert horen de medewerkers van enkele kantoren hem weer aankomen. Nee, niet de Coca Cola Kersttruck. Iets veel minder kerstig en feestelijks komt het eindejaar inluiden. Heel in de verte hoor je het rikketik van een houten rollercoaster die omhoog wordt getakeld. Voor sommige urenschrijvers op de Zuidas is het tijd om de gordels om te doen. Aan het einde van deze achtbaanrit zullen er een paar uit het karretje zijn gevallen. Iedereen die de wondere wereld van Mergers and Acquisitions werkt weet dat het stil is. Te stil. Mannetjes die bedrijven willen kopen, hedgefund mannetjes, investment banker types, asset strippers, ze zijn al in geen tijden of wegen meer te zien. En de uren aan billable arbeid die ze investeren zijn langzaamaan uitgewerkt. De M&A urenschrijver weet, een maand of twee onvoldoende uren schrijven, en je jaarlijkse urennorm gaat met twintig procent naar beneden. Urennorm, de Darth Vader lasergun van de maatschap. Je ziet hem niet, maar je hoort hem zoemen op de achtergrond. Het maakt niet uit dat je in 2012 acht maanden dagen van 12 uur maakte. Je dacht dat je fluitend het nieuwe jaar in kon met een ruim behaalde urennorm. Als je vervolgens twee maanden niet zo veel te doen hebt, en je de uren bij elkaar moet schrapen zak je ineens door de ondergrond van 70% billable. Dat wil zeggen dat je 70% van je urennorm hebt behaald, het minimum van een competitief Zuidaskantoor. Als je zoals enkele M&A-ers het jaar af moet sluiten in de 50% regionen, beland je officieel in de Bermudadriehoek van de Zuidas. Bij de volgende ronde moet je eruit. Zo was je een keihard werkende professional bij een topkantoor, zo ben je een onvoldoende billable bijstandstrekker. Ook vallen doe je snel op de Zuidas. Waarom zingen die partners het niet een tijdje uit? Het is niet dat de omzet over 2012 zo drastisch is gedaald dat er noodgedwongen moet worden gereorganiseerd. Het is de winst, Henkie. Twee maanden minder werk, en dezelfde hoeveelheid medewerkers, betekent een schrammetje op de winst van ruim een miljoen die een senior partner onder zijn Kerstboom vindt. Stagiaires en medewerkers zijn vervangbaar, dus als het miljoen een miljoen moet blijven is solidariteit meer een woord voor de nachtmis dan de Zuidas. Lieve Zuidassers, hou je vast, voor sommigen van jullie komt een gure wind opsteken..

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat je als stagiaire of medewerker vervangbaar bent en jouw belang ondergeordend is aan de winst van de partner weet iedereen die op de Zuidas gaat werken. Als je dat niet weet, ben je erg naïef. Het zijn immers geen liefdadigheidsorganisaties.

Een reactie plaatsen