Doorgaan naar hoofdcontent

Frenemy

“Oh neeee, wat JAMMER dat je die klant bent kwijtgeraakt. Zo onrechtvaardig!” Ze leeft met me mee als het tegenzit op kantoor. “Tuurlijk missen ze je niet op die meeting.” Ze weet me te overtuigen om te werkspijbelen in de Soap Company. “Wat een heerlijke boots heb je aan vandaag. Dat staat jou gewoon weer. Ik bedoel, ik moet zoiets natuurlijk niet aantrekken.” Elke dag een attent compliment. Ik en mijn kantoorvriendin, mijn buddy, mijn uithuilmaatje, mijn boekensteun. Ik weet niet waar ik al deze warmte, aandacht en complimenten aan heb verdiend. Maar ik weet wel dat ik nooit meer terug wil naar de diepdonkere dagen waarin ze nog niet op mijn afdeling werkte. Totdat ik een telefoontje krijg van een klant waarin hij vraagt of het klopt dat ik bij kantoor wegga. Zoiets had hij gehoord van dat aardige meisje dat nu zijn zaken behandelt, die collega, je kent haar wel... Juist, mijn kantoor BFF. Dan word ik op het matje geroepen bij mijn manager. Waar hing ik uit op dinsdag tijdens die vergadering? Of ik soms denkt dat het normaal is om een mani-pedi te boeken tijdens werktijd? Nou, nou? In een klap stort mijn kantoorwereld in. Damn! Mijn BFF is een Frenemy. Het toxische verschijnsel van een vijand in een gezellige vriendinnenverpakking. Haar motief is hogerop komen in de organisatie. Haar middel? Een vertrouwensband kweken met haar collega's. Al keuvelend komt ze achter informatie die ze handig kan gebruiken. Jij bent na die afspraak om 16:00 uur lekker naar huis gegaan in plaats van naar kantoor? Dat wordt tussen neus en lippen bij de manager gedropt. Jij hebt een mindere week op je kantoor omdat je slecht heb geslapen? Zij meldt “bezorgd” bij je leidinggevende dat je misschien tegen een burn out aanloopt. De Frenemy speelt een gemeen spelletje, en denkt dat de weg naar de top in een paar plateaupumps over de zieltjes van collega's gaat. Ik ben beland in een aflevering van Gossip Girl en roep mijn inner Blair Waldorf aan. Hoe zou zij dit oplossen? Een roddel en lastercampagne? Vijftig pizza's bestellen op Frenemy's nummer? Neen, deze situatie vraagt om een zen benadering. Denk aan Beatrix die op een borrel tegen een fout staatshoofd aanloopt: Smile and Wave. Ik pak mijn matje uit de kantoorla en boek een yoga klas. In de omgekeerde hond op de yogamat komt het antwoord. De Frenemy is per definitie een onzeker type. Een parasiet die overleeft op de pech van anderen. No more! Van mij krijgt ze geen persoonlijke informatie meer, geen klaagsessies in de w.c. Geen “ik ben moe, is het pas dinsdag?” opmerkingen. Drama is voeding voor de Frenemy, al was het maar omdat ze dan ziet dat haar gedrag effect heeft. Onze relatie is vanaf nu dramavrij. Voortaan kabbel ik als een Zwitsers bergbeekje langs haar bureau. Na het verlichtingsmoment op de yogamat, heb ik Frenemy losgelaten. Ze was simpelweg geen issue meer voor mij en ik kon haar een oprechte glimlach schenken op de gang. In het begin probeerde ze me nog mee te trekken in faux-vriendelijke vraaggesprekjes op de gang, die ik beantwoordde met de diepgang van een borrelglaasje. Een maand later liep Frenemy uit de kamer van onze leidinggevende. Ze had haar ontslagbrief ingediend. Ze ging op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!